Hem > Felsökning > Fel- och underhållsmeddelanden

Fel- och underhållsmeddelanden

Som med alla sofistikerade kontorsprodukter kan fel uppstå och förbrukningsmaterial behöver bytas. Om så sker identifierar maskinen felet eller begär rutinunderhåll och visar lämpligt meddelande. De flesta vanliga fel- och underhållsmeddelanden visas i tabellen.

Du kan själv åtgärda de flesta fel och utföra rutinunderhåll. Om du vill ha fler tips kan du besöka sidan Vanliga frågor & felsökning för din modell på Brother Solutions Center på support.brother.com.

image
  • (MFC-J1300DW)

Om pekskärmen visar ett fel och din Android-enhet har stöd för NFC-funktionen, kan du föra enheten till NFC-symbolen på kontrollpanelen för att komma till Brother Solutions Center och läsa de senaste vanliga frågorna och svaren från enheten. (Din operatörs meddelande- och dataavgifter kan gälla.)

Se till så att NFC-inställningen på både Brother-maskinen och Android-enheten är På.

• Närliggande information finns längst ned på den här sidan.
Felmeddelande Orsak Åtgärd

Anslutningsfel

Andra enheter försöker ansluta till Wi-Fi Direct-nätverket samtidigt.

Se till att det inte finns några andra enheter som försöker ansluta till Wi-Fi Direct-nätverket och försök sedan konfigurera Wi-Fi Direct-inställningarna igen.

Anslutningsfel

Brother-maskinen och din mobila enhet kan inte kommunicera under Wi-Fi Direct-nätverkskonfiguration.

• Flytta den mobila enheten närmare Brother-maskinen.
  • Flytta Brother-maskinen och den mobila enheten till en plats utan hinder.
  • Om du använder PIN-metoden för WPS ska du verifiera att du har angivit korrekt PIN-kod.

Bläckabs. nästan full

Bläckabsorberingslådan är nästan full.

Bläckabsorberingslådan måste bytas snart. Kontakta Brothers kundtjänst eller din lokala Brother-återförsäljare.

• Bläckabsorberingslådan suger upp den lilla mängd bläck som avges under rengöring av skrivhuvudet.

Bläckabsorberardyna full

Bläckabsorberingslådan är full. De här komponenterna är återkommande underhållsartiklar som eventuellt behöver bytas ut efter ett tag för att din Brother-maskin ska fungera optimalt. Eftersom dessa komponenter är återkommande underhållsartiklar täcker garantin inte kostnaden för att byta ut dem. Huruvida och hur ofta dessa artiklar behöver bytas ut beror på hur många gånger bläcksystemet behöver spolas och tömmas för att bli rengjort. De här lådorna samlar upp bläck när de olika spolnings- och tömningsfunktionerna utförs. Antalet gånger som bläcksystemet behöver spolas och tömmas skiftar beroende på situationen. Om du till exempel stänger av och sätter på maskinen ofta så leder detta till fler rengöringstillfällen eftersom maskinen automatiskt rengörs när den startar. Om du använder något annat bläck än Brother-bläck kan det leda till fler rengöringstillfällen eftersom sådant bläck kan resultera i dålig utskriftskvalitet, vilket åtgärdas genom rengöring. Ju oftare maskinen behöver rengöras, desto fortare blir de här lådorna fulla.

Det är inte säkert att de reparationer som blir nödvändiga till följd av användning av annat än Brother-bläck täcks av den nämnda produktgarantin.

Bläckabsorberingslådan måste bytas. Kontakta Brothers kundtjänst eller ditt närmaste auktoriserade Brother-servicecenter för att få maskinen reparerad.

Bortkopplad

Personen i den andra änden eller dennes faxmaskin bröt samtalet.

Försök att sända eller ta emot på nytt.

Om samtal avbryts flera gånger och du använder ett VoIP-system (Internettelefoni) kan du försöka ändra kompatibiliteten till Grundläggande (för VoIP).

imageimage Närliggande information: Störning på telefonlinje/VoIP

Byt bläck

Minst en bläckpatron är slut. Maskinen gör inga utskrifter av något slag. När det finns ledigt minne lagras svartvita fax i minnet. Om avsändaren har en konverteringsfunktion kommer färgfaxet att tas emot i minnet som ett svartvitt faxmeddelande.

Byt bläckpatroner.

imageimage Närliggande information: Byt ut bläckpatronerna

• Du kan skanna även om bläcket är slut eller behöver bytas ut.

Det maximala antalet enheter är redan anslutna via Wi-Fi Direct.

Det maximala antalet mobila enheter är redan anslutna till Wi-Fi Direct-nätverket när Brother-maskinen är G/Ä (gruppägare).

När den aktuella anslutningen mellan din Brother-maskin och den andra mobila enheten har stängts av kan du försöka konfigurera Wi-Fi Direct-inställningarna igen. Du kan bekräfta anslutningsstatus genom att skriva ut nätverkskonfigurationslistan.

imageimage Närliggande information: Skriva ut nätverkskonfigurationsrapporten

Dokumentstopp/för långt

Dokumentet laddades inte eller matades fel, eller dokumentet som skannades från dokumentmataren var för långt.

Ta bort de dokument som fastnat och tryck sedan på image. Placera dokumentet i dokumentmataren på rätt sätt.

imageimage Närliggande information: Placera dokument i dokumentmataren (ADF)

imageimage Närliggande information: Dokumentstopp

DR läge används

(För Danmark)

Maskinen befinner sig i Distinctive Ring-läget. Du kan inte ändra mottagningsläget från manuellt till ett annat läge.

Ställ in Distinctive Ring till av.

imageimage Närliggande information: Stäng av Distinctive Ring

Endast svartvitt

Byt bläckpatron.

Minst en färgpatron är snart slut.

Du kan använda maskinen i svartvitt läge under cirka fyra veckor beroende på hur många sidor du skriver ut.

När detta meddelande visas på pekskärmen fungerar funktionerna på följande sätt:

• Utskrift

Om mediatypen är inställd på Vanligt papper på fliken Grundläggande, och Gråskala väljs på fliken Avancerat för skrivardrivrutinen kan du använda maskinen som en svartvit skrivare.

• Kopiering

Om papperstypen är inställd på Vanl. papper kan du göra svartvita kopior.

• Faxning

Om papperstypen är inställd på Vanl. papper tar maskinen emot och skriver ut svartvita fax.

Byt bläckpatroner.

imageimage Närliggande information: Byt ut bläckpatronerna

Även om orsakskolumnen listar alternativ för att använda maskinen efter det att detta fel dyker upp kommer du inte att kunna använda maskinen förrän du byter bläckpatron(-er) på följande villkor:

• Om du drar ut maskinens nätkabel eller avlägsnar bläckpatronen.
  • Om du väljer alternativet Långsamtorkande papper på maskinen eller i skrivardrivrutinen.

Enhet saknas

Brother-maskinen kan inte hitta din mobila enhet när du konfigurerar Wi-Fi Direct-nätverket.

• Kontrollera att maskinen och den mobila enheten är i Wi-Fi Direct-läge.
  • Flytta den mobila enheten närmare Brother-maskinen.
  • Flytta Brother-maskinen och den mobila enheten till en plats utan hinder.
  • Om du konfigurerar Wi-Fi Direct-nätverket manuellt ska du kontrollera att du har angett korrekt lösenord.
  • Om din mobila enhet har en konfigurationssida för hur du får en IP-adress ska du kontrollera att IP-adressen för din mobila enhet har konfigurerats via DHCP.

Fackinställn.

Detta meddelande visas när inställningen för att bekräfta papperstyp och -format är aktiverad.

Ställ in inställningen på Av för att inte behöva visa detta bekräftelsemeddelande.

imageimage Närliggande information: Ändra inställningen för papperskontroll

Fel bläckfärg

En bläckpatron har installerats på fel plats.

Kontrollera vilka bläckpatroner som har en färg som inte stämmer överens med bläckpatronsplaceringen och flytta dem till rätt plats.

Fel bläckpatron

Modellnumret på bläckpatronen kan inte användas med maskinen.

Kontrollera att modellnumret på bläckpatronen kan användas med maskinen.

Fel pappersstorlek

Inställningen för pappersformat motsvarar inte formatet på pappret i facket.

-ELLER-

Du har inte ställt in pappersguiderna i facket efter indikatorerna för det pappersformat som du använder.

1. Kontrollera att det pappersformat som valts på maskinens display överensstämmer med formatet på papperet i facket.

imageimage Närliggande information: Ändra pappersstorlek och -typ

2. Se till att du lägger i papperet med rätt orientering och placerar pappersguiderna vid indikatorerna för det aktuella pappersformatet.

imageimage Närliggande information: Fylla på papper

3. När du har kontrollerat pappersformatet och pappersorienteringen följer du anvisningarna på LCD-skärmen.

Om du skriver ut från datorn bör du kontrollera att det pappersformat som du väljer i skrivaren överensstämmer med formatet i pappersfacket.

imageimage Närliggande information: Utskriftsinställningar (Windows) eller Utskriftsalternativ (Mac)

Fel på mediakort

Minneskortet är antingen skadat eller felaktigt formaterat eller så är det något annat problem med det.

Ta ut minneskortet från maskinens medieenhet (kortplatsen) och formatera det korrekt.

Sätt i kortet på kortplatsen igen och se till att det sitter rätt. Om felet kvarstår ska du kontrollera medieenheten (kortplatsen) på maskinen genom att sätta i ett annat minneskort som du vet fungerar.

Hubben är obrukbar.

En hubb eller ett USB-minne med hubb har anslutits till USB-gränssnittet.

Hubbar, inklusive ett USB-minne som har en inbyggd hubb kan inte användas. Koppla ur enheten från USB-porten.

Hög temperatur

Temperaturen i rummet är för hög.

Låt det kallna i rummet och låt sedan maskinen kylas ner till rumstemperatur. Försök igen när maskinen har kallnat.

Ingen bläckpat.

En bläckpatron har installerats på fel sätt.

Ta ut bläckpatronen och installera den igen långsamt och ordentligt tills den låses fast.

imageimage Närliggande information: Byt ut bläckpatronerna

Ingen fil

Minneskortet eller USB-minnet i medieenheten innehåller inte någon .JPG-fil.

Sätt i korrekt minneskort eller USB-minne i kortplatsen igen.

Ingen nummerpre.

(För Danmark)

Det finns ingen historik för inkommande samtal. Du har inte tagit emot några samtal eller så abonnerar du inte på din telefonoperatörs nummerpresentationstjänst.

För att använda nummerpresentation bör du kontakta din telefonoperatör.

imageimage Närliggande information: Nummerpresentation

Inget papper

Maskinen har slut på papper eller också har pappret inte lagts i på rätt sätt i pappersfacket.

Gör något av följande:

• Fyll på pappersfacket och följ anvisningarna på LCD-skärmen.
  • Ta bort pappret, fyll på det igen och följ sedan anvisningarna på LCD-skärmen.

imageimage Närliggande information: Fylla på papper

Pappret ligger inte in i mitten av det manuella inmatningsfacket.

Ta bort pappret och lägg det igen i mitten av det manuella inmatningsfacket och följ sedan anvisningarna på LCD-skärmen.

imageimage Närliggande information: Fylla på papper i det manuella inmatningsfacket

Luckan för pappersstopp är inte ordentligt stängd.

Kontrollera att luckan för pappersstopp är stängd i båda ändarna.

imageimage Närliggande information: Skrivarstopp eller pappersstopp

Pappersdamm har ansamlats på pappersupplockningsrullarna.

Rengör pappersupplockningsrullarna.

imageimage Närliggande information: Rengör pappersmatningsrullarna

Inget svar/uppt.

Numret du ringde svarar inte eller linjen är upptagen.

Kontrollera numret och försök igen.

Kan inte hitta

En bläckpatron har installerats på fel sätt.

Ta ut den nya bläckpatronen och installera den igen långsamt och ordentligt tills den låser fast.

imageimage Närliggande information: Byt ut bläckpatronerna

Om du använder bläck som inte är Brother-originalbläck kan det hända att maskinen inte kan identifiera bläckpatronen.

Byt ut bläckpatronen mot Brother original bläckpatron Om felmeddelandet kvarstår, kontakta Brothers kundtjänst eller din lokala Brother-återförsäljare.

Fel modell av Brother bläckpatron är installerad.

Kontrollera modellnumret på bläckpatronerna och installera rätt bläckpatroner.

Kan inte känna av bläckvolym

Om du använder bläck som inte är Brother-originalbläck kan det hända att maskinen inte kan avkänna bläckmängden.

Byt ut bläckpatronen mot Brother original bläckpatron Om felmeddelandet kvarstår, kontakta Brothers kundtjänst eller din lokala Brother-återförsäljare.

Kan inte rengöra XX

Kan inte initiera XX

Kan inte skriva XX

Maskinen har ett mekaniskt problem.

-ELLER-

Ett främmande föremål har fastnat i maskinen, t.ex. ett gem eller ett trasigt papper.

Öppna skannerlocket och ta bort eventuella föremål och pappersbitar ur maskinen. Om felmeddelandet kvarstår kopplar du bort strömmen i några minuter och sätter sedan tillbaka kontakten igen.

imageimage Närliggande information: Papper fastnar i maskinen och i maskinens främre del (pappersstopp A inuti/fram)

(MFC-J1300DW) Om du inte kan skriva ut mottagna faxmeddelanden kan du överföra dem till en annan faxmaskin eller till din dator.

imageimage Närliggande information: Överföra dina fax eller din faxjournalsrapport

Kan inte skanna XX

Maskinen har ett mekaniskt problem.

Koppla bort strömmen några minuter och sätt sedan i kontakten igen.

(MFC-J1300DW) Om du inte kan skriva ut mottagna faxmeddelanden kan du överföra dem till en annan faxmaskin eller till din dator.

imageimage Närliggande information: Överföra dina fax eller din faxjournalsrapport

Komm. fel

En dålig telefonlinje har orsakat kommunikationsproblem.

Skicka faxet igen eller anslut maskinen till en annan telefonlinje. Kontakta telefonbolaget och be dem att kontrollera linjen om problemet inte avhjälps.

Lite bläck

Minst en bläckpatron är snart slut. Om sändaren har en konverteringsfunktion kommer färgfaxet att skrivas ut som ett svartvitt faxmeddelande.

Beställ en ny bläckpatron. Du kan fortsätta att skriva ut tills Byt bläck visas på pekskärmen.

imageimage Närliggande information: Byt ut bläckpatronerna

• Du kan skanna även om bläcket är slut eller behöver bytas ut.

Luckan är öppen.

Skannerlocket är inte låst i stängt läge.

Lyft upp skannerlocket och stäng det igen.

Kontrollera att gränssnittskabeln (om en sådan används) har dragits på rätt sätt genom kabelkanalen och ut på maskinens baksida.

Bläckpatronsluckan är inte låst i stängt läge.

Stäng bläckpatronsluckan och se till att den låses på plats.

Låg temperatur

Rumstemperaturen är för låg.

Låt maskinen värmas upp till rumstemperatur efter att rumstemperaturen höjts. Försök igen när maskinen värmt upp.

Media fullt.

Minneskortet eller USB-minnet du använder innehåller redan 999 filer.

Maskinen kan bara spara till minneskortet eller USB-minnet om det innehåller färre än 999 filer.Ta bort oanvända filer och försök igen.

Minneskortet eller USB-minnet som du använder har inte tillräckligt med plats för att dokumentet ska kunna skannas.

Radera oanvända filer från minneskortet eller USB-minnet för att skapa utrymme och försök igen.

Mediekortfel

Flera lagringsenheter satt i maskinen när den sattes på. Maskinen kan bara läsa ett minneskort eller USB-minne i taget.

Ta bort det/de minneskort eller USB-minne som du inte använder.

Minnet är fullt

Maskinens minne är fullt.

Om faxsändning eller kopiering pågår:

• Tryck på image eller Avsluta och vänta tills annan pågående aktivitet avslutas, och försök sedan igen.
  • Tryck på Delvis utskrift för att kopiera de sidor som hittills skannats.
  • Rensa data i minnet. För att få mer minne kan du stänga av minnesmottagning.

imageimage Närliggande information: Stäng av minnesmottagning

• Skriv ut mottagna fax som sparats i minnet.

imageimage Närliggande information: Skriva ut ett fax som lagrats i maskinens minne

Oanvändbar enhet

Koppla från enheten från främre kontakten och starta om maskinen

En trasig enhet har anslutits till USB-porten.

Dra ut enhetens kontakt ur USB-porten och tryck på image för att stänga av maskinen och sätt sedan på den igen.

Oanvändbar enhet

Koppla från USB-enheten.

En USB-enhet eller ett USB-minne som inte fungerar har anslutits direkt till USB-porten.

Koppla ur enheten från USB-porten. Stäng av maskinen och starta den sedan igen.

Pappersfack hittades inte

Pappersfacket har inte skjutits in helt.

Tryck långsamt in pappersfacket helt i maskinen.

Papper eller något främmande föremål hindrar att pappersfacket skjuts in rätt.

Dra ut pappersfacket ur maskinen och avlägsna pappret som fastnat eller det främmande föremålet. Om du inte kan hitta eller ta bort det papper som fastnat imageimage Närliggande information:Skrivarstopp eller pappersstopp

Pekskärmsinitieringsfel

Pekskärmen vidrördes före initieringen vid uppstart var slutförd.

Se till att inget vidrör eller vilar mot pekskärmen, i synnerhet när maskinen kopplas in.

Det kan hända att smuts har fastnat mellan pekskärmens nedre del och ramen.

För in en bit styvt papper mellan pekskärmens nedre del och ramen och för det fram och tillbaka för att trycka ut skräpet.

Slut på faxminne

Faxminnet är slut.

Gör något av följande:

• Ta bort data från minnet. För att få mer minne kan du stänga av minnesmottagning.

imageimage Närliggande information: Stäng av minnesmottagning

• Skriva ut fax som finns i minnet.

imageimage Närliggande information: Skriva ut ett fax som lagrats i maskinens minne

Trassel A Inv./fram

Upprepa Trassel A Invändigt/fram

Papper har fastnat i maskinen.

Ta bort det felmatade pappret.

imageimage Närliggande information: Papper fastnar i maskinen och i maskinens främre del (pappersstopp A inuti/fram)

Se till att pappersguiderna ställts in för rätt pappersformat.

Mer än ett pappersark placerades i det manuella inmatningsfacket.

-ELLER-

Ett nytt pappersark placerades i det manuella inmatningsfacket innan pekskärmen visade Var papperet ska läggas.

Placera inte mer än ett ark åt gången i det manuella inmatningsfacket. Vänta tills Var papperet ska läggas visas på pekskärmen innan du matar in nästa pappersark i det manuella inmatningsfacket.

Ta bort det felmatade pappret.

imageimage Närliggande information: Papper fastnar i maskinen och i maskinens främre del (pappersstopp A inuti/fram)

Trassel B Framsidan

Upprepa Trassel B Framsidan

Papper har fastnat i maskinen.

Ta bort det felmatade pappret.

imageimage Närliggande information: Papper fastnar i maskinens främre del (pappersstopp B fram)

Se till att pappersguiderna ställts in för rätt pappersformat.

Trassel C Baksidan

Papper har fastnat i maskinen.

Ta bort det felmatade pappret.

imageimage Närliggande information: Papper fastnar i maskinens bakre del (pappersstopp C bak)

Se till att pappersguiderna ställts in för rätt pappersformat.

Pappersdamm har ansamlats på pappersupplockningsrullarna.

Rengör pappersupplockningsrullarna.

imageimage Närliggande information: Rengör pappersmatningsrullarna

Upprepad ingen pappersmatning

Pappersdamm har ansamlats på pappersupplockningsrullarna.

Rengör pappersupplockningsrullarna.

imageimage Närliggande information: Rengör pappersmatningsrullarna

Återstående data i minnet

Utskriftsdata finns kvar i maskinens minne.

Tryck på image. Maskinen avbryter utskriften och raderar den från minnet. Prova att skriva ut på nytt.