Hem > Felsökning > Om du har problem med maskinen > Pappershanterings- och utskriftsproblem

Pappershanterings- och utskriftsproblem

Om du fortfarande behöver hjälp efter att du har läst denna tabell kan du gå till Brother Solutions Center på support.brother.com.

Utskriftsproblem

Problem Lösningar

Ingen utskrift

Kontrollera att korrekt skrivardrivrutin har installerats och valts.

Kontrollera om ett felmeddelande visas på maskinens skärm.

imageimage Närliggande information: Fel- och underhållsmeddelanden

Kontrollera om maskinen är online:

• Windows Server 2008

Klicka på image(Start) > Kontrollpanelen > Maskinvara och ljud > Skrivare. Högerklicka på Brother MFC-XXXX Printer (där XXXX är modellnamnet). Kontrollera att Använd skrivaren online inte står i listan. Klicka på detta alternativ om det står i listan för att göra så att drivrutinen är online.

• Windows 7 och Windows Server 2008 R2

Klicka på image (Start) > Enheter och skrivare. Högerklicka på Brother MFC-XXXX Printer (där XXXX är modellnamnet) och klicka på Visa utskriftsjobb . Om alternativen för skrivardrivrutinen visas ska du välja din skrivardrivrutin. Klicka på Skrivare i menyfältet. Kontrollera att Använd skrivaren offline inte är valt.

• Windows 8

Flytta musen till det nedre högra hörnet på ditt skrivbord. Klicka på Inställningar > Kontrollpanelen när menyfältet visas. Klicka på Maskinvara och ljud i gruppen Visa enheter och skrivare. Högerklicka på Brother MFC-XXXX Printer (där XXXX är modellnamnet). Klicka på Visa utskriftsjobb . Om alternativen för skrivardrivrutinen visas ska du välja din skrivardrivrutin. Klicka på Skrivare i menyfältet och se till så att Använd skrivaren offline är avmarkerat.

• Windows 10 och Windows Server 2016

Klicka på image > Windows-systemet > Kontrollpanelen. Klicka på Maskinvara och ljud i gruppen Visa enheter och skrivare. Högerklicka på Brother MFC-XXXX Printer (där XXXX är modellnamnet). Klicka på Visa utskriftsjobb. Om alternativen för skrivardrivrutinen visas ska du välja din skrivardrivrutin. Klicka på Skrivare i menyfältet och se till så att Använd skrivaren offline är avmarkerat.

• Windows Server 2012

Flytta musen till det nedre högra hörnet på ditt skrivbord. Klicka på Inställningar > Kontrollpanelen när menyfältet visas. Klicka på Maskinvara i gruppen Visa enheter och skrivare. Högerklicka på Brother MFC-XXXX Printer (där XXXX är modellnamnet). Klicka på Visa utskriftsjobb. Om alternativen för skrivardrivrutinen visas ska du välja din skrivardrivrutin. Klicka på Skrivare i menyfältet och se till så att Använd skrivaren offline är avmarkerat.

• Windows Server 2012 R2

Klicka på Kontrollpanelen i skärmen Start. Klicka på Maskinvara i gruppen Visa enheter och skrivare. Högerklicka på Brother MFC-XXXX Printer (där XXXX är modellnamnet). Klicka på Visa utskriftsjobb . Om alternativen för skrivardrivrutinen visas ska du välja din skrivardrivrutin. Klicka på Skrivare i menyfältet och se till så att Använd skrivaren offline är avmarkerat.

Livslängden för en eller flera av bläckpatronerna är nästan slut.

imageimage Närliggande information: Byt ut bläckpatronerna

Outskriven data finns kvar i utskriftsbufferten på din skrivare om den är gammal, detta göra så att inte nya utskriftsjobb skrivs ut. Öppna skrivarikonen och radera alla data enligt följande:

• Windows Server 2008

Klicka på image (Start) > Kontrollpanelen > Maskinvara och ljud > Skrivare.

• Windows 7 och Windows Server 2008 R2

Klicka på image (Start) > Enheter och skrivare > Skrivare och fax.

• Windows 8

Flytta musen till det nedre högra hörnet på ditt skrivbord. Klicka på Inställningar > Kontrollpanelen när menyfältet visas. Klicka på Visa enheter och skrivare > Skrivare i gruppen Maskinvara och ljud.

• Windows 10 och Windows Server 2016

Klicka på image > Windows-systemet > Kontrollpanelen. Klicka på Visa enheter och skrivare > Skrivare i gruppen Maskinvara och ljud.

• Windows Server 2012

Flytta musen till det nedre högra hörnet på ditt skrivbord. Klicka på Inställningar > Kontrollpanelen när menyfältet visas. Klicka på Visa enheter och skrivare > Skrivare i gruppen Maskinvara.

• Windows Server 2012 R2

Klicka på Kontrollpanelen i skärmen Start. Klicka på Visa enheter och skrivare > Skrivare i gruppen Maskinvara.

• Mac

Klicka på Systeminställningar > Skrivare och skannrar.

Sidhuvud och sidfot syns när dokumentet visas på skärmen, men saknas på utskriften.

Ett område skrivs inte ut uppe och nere på sidan. Kompensera för det genom att justera den övre och undre marginalen i dokumentet.

imageimage Närliggande information: Område som inte går att skriva ut

Kan inte utföra ”sidlayout”-utskrift.

Kontrollera att inställningarna för pappersformat är lika i programmet och skrivardrivrutinen.

Utskriftshastigheten är för långsam.

Försök att ändra inställningen i skrivardrivrutinen. Den högsta upplösningen kräver längre databearbetning, sändningstid och utskriftstid. Använd de andra kvalitetsinställningarna i skrivardrivrutinen enligt följande:

• Windows

Avmarkera kryssrutan Färgförstärkning på fliken Avancerat i skrivardrivrutinen.

• Mac

Välj Färginställningar, klicka på Avancerade färginställningar och var noga med att avmarkera kryssrutan Färgförstärkning i skrivardrivrutinen.

Stäng av funktionen för kantfri utskrift. Kantfri utskrift går långsammare än normal utskrift.

imageimage Närliggande information: Utskriftsinställningar (Windows) eller Skriva ut ett fotografi (Mac)

Stänger av inställningen Tyst läge. Utskriftshastigheten är långsammare i tyst läge.

imageimage Närliggande information: Reducera ljudnivå vid utskrift

Problem med utskriftskvaliteten

Problem Lösningar

Dålig utskriftskvalitet

Kontrollera utskriftskvaliteten.

imageimage Närliggande information: Kontrollera utskriftskvaliteten

Kontrollera att inställningen av mediatyp i skrivardrivrutinen eller inställningen av papperstyp i maskinens meny överensstämmer med den typ av papper som du använder.

imageimage Närliggande information: Ändra pappersstorlek och -typ

imageimage Närliggande information: Utskriftsinställningar (Windows) eller Utskriftsalternativ (Mac)

Se till så att det finns bläck i bläckpatronerna. Följande kan göra så att bläcket klibbar:

• Sista förbrukningsdatum som anges på förpackningen har gått ut.
  • Det kan hända att bläckpatronen inte förvarades på rätt sätt före användningen.

Se till så att du använder originalbläck från Brother. Brother rekommenderar därför att enbart originalpatroner från Brother används och att tomma patroner inte fylls på med andra tonersorter.

Se till så att du använder en av de papperstyper som rekommenderas.

imageimage Närliggande information: Godkänt papper och annan utskriftsmedia

Rekommenderad miljö för din maskin är mellan 20 °C till 33 °C.

Vita linjer visas i text eller bilder.

image

Rengör skrivhuvudet.

imageimage Närliggande information: Rengör skrivarhuvudet på din Brother-maskin

imageimage Närliggande information: Rengör skrivarhuvudet från din dator (Windows) eller Rengör skrivarhuvudet från din dator (Mac)

Kontrollera och justera pappersmataren.

imageimage Närliggande information: Korrigera pappersmatning för att få bort vertikala linjer

Se till så att du använder originalbläck från Brother.

Använd rekommenderat specialpapper.

imageimage Närliggande information: Godkänt papper och annan utskriftsmedia

För att förlänga skrivhuvudets livslängd, använda bläckpatronerna så effektivt som möjligt och upprätthålla utskriftskvaliteten rekommenderar vi att du inte kopplar ur maskinen så ofta och inte lämnar maskinen urkopplad under längre perioder. Vi rekommenderar att du använder image för att stänga av maskinen. Om image används tillförs maskinen en minimimängd el, vilket garanterar att regelbunden, men inte så ofta förekommande rengöring av skrivhuvudet utförs.

Mörka linjer syns i ett regelbundet mönster.

image

Kontrollera och justera pappersmataren.

imageimage Närliggande information: Korrigera pappersmatning för att få bort vertikala linjer

Maskinen skriver ut tomma sidor.

Kontrollera utskriftskvaliteten.

imageimage Närliggande information: Kontrollera utskriftskvaliteten

Se till så att du använder originalbläck från Brother.

För att förlänga skrivhuvudets livslängd, använda bläckpatronerna så effektivt som möjligt och upprätthålla utskriftskvaliteten rekommenderar vi att du inte kopplar ur maskinen så ofta och inte lämnar maskinen urkopplad under längre perioder. Vi rekommenderar att du använder image för att stänga av maskinen. Om image används tillförs maskinen en minimimängd el, vilket garanterar att regelbunden, men inte så ofta förekommande rengöring av skrivhuvudet utförs.

Tecken och linjer är suddiga.

image

Kontrollera utskriftsjusteringen.

imageimage Närliggande information: Kontrollera utskriftsjusteringen från din Brother-maskin

Ändra alternativen för skrivarinställningarna.

imageimage Närliggande information: Ändra utskriftsinställningarna vid utskriftsproblem

Text och bilder blir sneda.

Kontrollera att papperet har laddats på rätt sätt i pappersfacket och att pappersguiderna har justerats korrekt.

imageimage Närliggande information: Fylla på papper

Se till att luckan för pappersstopp är ordentligt stängd.

Fläckar längst upp i mitten på den utskrivna sidan.

Kontrollera att papperet inte är för tjockt eller skrynkligt.

imageimage Närliggande information: Godkänt papper och annan utskriftsmedia

Smutsig utskrift eller rinnande bläck.

Kontrollera att du använder rekommenderade papperstyper. Vidrör inte papperet förrän bläcket är torrt.

imageimage Närliggande information: Godkänt papper och annan utskriftsmedia

Se till att utskriftsytan på papperet är vänt nedåt i pappersfacket.

Se till så att du använder originalbläck från Brother.

Om du använder fotopapper, ska du se till att den blanka sidan är vänd nedåt i facket och att du har ställt in rätt papperstyp. Om du vill skriva ut ett foto från din dator väljer du mediatyp i skrivardrivrutinen.

Bläcket smetas ut eller är blött när du använder glättat fotopapper.

Kontrollera papperets fram- och baksida. Placera den glättiga ytan (utskriftssidan) nedåt.

imageimage Närliggande information: Ändra pappersstorlek och -typ

Om du använder glättat fotopapper bör du kontrollera att du har rätt inställning för papperstyp.

Fläckar på utskriftens baksida eller längst ner på utskriften.

Kontrollera att skrivarvalsen inte är nedsmutsad med bläck.

imageimage Närliggande information: Rengör maskinens skrivarvals

Se till så att du använder originalbläck från Brother.

Kontrollera att du använder pappersstödet.

imageimage Närliggande information: Fylla på papper

Kontrollera att det inte finns bläck på pappersmatarrullarna.

imageimage Närliggande information: Rengör matarrullarna

Utskrifterna blir vågiga i sidled.

• Windows

Välj fliken Avancerat, klicka på Övriga utskriftsalternativ och därefter Avancerade färginställningar i skrivardrivrutinen. Avmarkera kryssrutan Tvåvägsutskrift.

• Mac

Välj Utskriftsinställningar, klicka på Avancerat, välj Övriga utskriftsalternativ och avmarkera kryssrutan Tvåvägsutskrift i skrivardrivrutinen.

Se till så att du använder originalbläck från Brother.

Smuts på baksidan när du använder funktionen för automatisk dubbelsidig utskrift.

Ändra alternativet Minska smuts i egenskaperna eller inställningarna för din skrivardrivrutin.

imageimage Närliggande information: Förhindra suddiga utskrifter och pappersstopp (Windows) eller Förhindra suddiga utskrifter och pappersstopp (Mac)

Problem med pappershanteringen

Problem Lösningar

Maskinen matar inte papper.

Se till att pappersfacket är intryckt helt tills det låses på plats.

Se till så att luckan i bak på maskinen är stängd.

Om ett meddelande om pappersstopp visas på maskinens LCD-skärm och du fortfarande har problem imageimage Närliggande information: Fel- och underhållsmeddelanden

Om pappersfacket är tomt, ladda en ny pappersstapel i pappersfacket.

Om det finns papper i pappersfacket bör du förvissa dig om att det ligger rätt. Räta ut skrynkligt papper. Det kan hjälpa om du tar ut pappersstapeln, vänder på den och lägger tillbaka den i pappersfacket.

Minska mängden papper i pappersfacket och försök igen.

Rengöra pappersmatningsrullarna.

imageimage Närliggande information: Rengör pappersmatningsrullarna

Kontrollera att pappret är lämpligt för maskinen.

imageimage Närliggande information: Pappersvikt och tjocklek

Fotopapper matas inte på rätt sätt.

Fyll på ett extra ark av samma fotopapper i pappersfacket när du skriver ut på Brothers fotopapper. Ett extra ark medföljer i pappersförpackningen för detta syfte.

Maskinen matar ut flera sidor.

• Kontrollera att papperet har lagts i rätt i pappersfacket.
  • Ta bort allt papper från facket och bläddra igenom pappersbunten ordentligt innan du lägger tillbaka den i facket.
  • Se till att du inte trycker in papperet för långt.

imageimage Närliggande information: Fylla på papper

Se till att luckan för pappersstopp är ordentligt stängd.

imageimage Närliggande information: Skrivarstopp eller pappersstopp

Se till att bottenplattan i pappersfacket inte är nedsmutsad.

imageimage Närliggande information: Rengör basskivan

Det finns ett pappersstopp.

imageimage Närliggande information: Skrivarstopp eller pappersstopp

Se till att pappersguiderna ställts in för rätt pappersformat.

Använd inställningar som förhindrar att papper fastnar.

För kopiering

imageimage Närliggande information: Ändra utskriftsinställningarna vid utskriftsproblem

För utskrift

imageimage Närliggande information: Förhindra suddiga utskrifter och pappersstopp (Windows) eller Förhindra suddiga utskrifter och pappersstopp (Mac)

Det blir pappersstopp när du använder dubbelsidig kopiering eller dubbelsidig utskrift.

Om pappersstopp uppstår ofta vid dubbelsidig kopiering eller dubbelsidig utskrift kan det finnas bläck på pappersmatarrullarna. Rengör pappersmatarrullarna.

imageimage Närliggande information: Rengör matarrullarna

Skriva ut mottagna fax (MFC-modeller)

Problem Lösningar
  • Förtätad utskrift

• Horisontala streck

• Övre och nedre meningar skärs av

• Rader saknas

Detta beror oftast på en dålig telefonlinje. Ta en kopia: om kopian ser bra ut i övrigt orsakas problemet förmodligen av en dålig linje med statiska eller andra störningar på telefonlinjen. Be sändaren att sända faxmeddelandet på nytt.

Svarta linjer vid mottagning.

Avsändarens skanner kan vara smutsig. Be avsändaren att göra en kopia för att se om problemet kan lokaliseras till avsändarens maskin. Be om möjligt att få ett faxmeddelande från en annan fax.

Vänster och höger marginal skärs av eller en ensam sida skrivs ut på två sidor.

Inställningen av pappersstorlek kanske är fel för det papper du använder, om mottagna fax skrivs ut på två sidor eller om du tar emot en extra tom sida.

imageimage Närliggande information: Ändra pappersstorlek och -typ

Aktivera autoförminskningsfunktionen.

imageimage Närliggande information: Krympa storleken på ett överdimensionerat inkommande fax

Mottog endast färgfaxutskrifter i monokromt.

Byt ut de bläckpatroner som snart är slut och be sedan avsändaren att skicka färgfaxet igen.

imageimage Närliggande information: Byt ut bläckpatronerna