Hem > Felsökning > Om du har problem med maskinen > Problem med telefon och fax

Problem med telefon och fax

Relaterade modeller:MFC‑J1300DW

Telefonlinje eller anslutningar

Problem Lösningar

Uppringning fungerar inte. (Ingen kopplingston)

Kontrollera alla telefonsladdar. Kontrollera att telefonsladden är inkopplad i telefonens vägguttag och i uttaget LINE på maskinen. Om du prenumererar på tjänsterna DSL eller VoIP, bör du kontakta din tjänstleverantör för anslutningsinstruktioner.

Om du använder ett VoIP-system provar du att ändra VoIP-inställningen till Grundläggande (för VoIP). Detta sänker modemhastigheten och stänger av ECM (Error Correction Mode).

imageimage Närliggande information: Störning på telefonlinje/VoIP

Om ingen kopplingston hörs kan du ansluta en telefon och telefonsladd som du vet fungerar i uttaget. Lyft sedan på luren på den externa telefonen och lyssna om du hör en kopplingston. Om du fortfarande inte hör någon kopplingston kan du be ditt telefonbolag kontrollera linjen och/eller vägguttaget.

Maskinen svarar inte när det ringer.

Kontrollera att maskinen är inställd på rätt mottagningsläge.

imageimage Närliggande information: Välj korrekt mottagningsläge

Kontrollera om kopplingstonen hörs. Ring om möjligt upp maskinen för att se om den svarar. Om den fortfarande inte svarar kan du kontrollera att telefonsladden är inkopplad i telefonens vägguttag och LINE-uttaget i maskinen. Be teleoperatören att kontrollera linjen om du inte hör några signaler när du ringer upp maskinen.

Ta emot inkommande samtal

Problem Lösningar

Maskinen behandlar röster som CNG-signaler.

Om Faxavkänning är på är maskinen mer ljudkänslig än normalt. Den kan av misstag registrera vissa röster eller musik som inkommande faxsignaler och svara med faxmottagningssignaler. Inaktivera maskinen genom att trycka på image. Försök undvika problemet genom att ställa in Faxavkänning till Av.

imageimage Närliggande information: Ställa in faxavkänning

Överföra ett faxsamtal till maskinen.

Om du svarar i en sidoapparat eller en extern telefon trycker du på din fjärraktiveringskod (fabriksinställningen är *51). Om du svarar i en extern telefon trycker du på startknappen för att ta emot faxet.

Lägg på när maskinen svarar.

Extrafunktioner på en enkel linje.

Om du har Samtal väntar, Samtal väntar/nummerpresentation, nummerpresentation, röstbrevlådefunktion, en telefonsvarare, ett larmsystem eller någon annan extrafunktion på en enkel telefonlinje tillsammans med din maskin, så kan detta störa sändning och mottagning av faxmeddelanden. (Funktionen för nummerpresentation är inte tillgänglig för Finland)

Exempel: Om du abonnerar på Samtal väntar eller någon annan extrafunktion och dess specialsignal ljuder på linjen samtidigt som maskinen sänder eller tar emot ett faxmeddelande kan signalen tillfälligt störa eller förvränga fax. Brothers felkorrigeringsfunktion (ECM - felkorrigeringsläget) bör lösa det här problemet. Problemet uppstår i regel på maskiner som sänder och tar emot information på en enkel, delad linje med extrafunktioner. Om du absolut vill undvika denna typ av störningar bör du använda en separat telefonlinje utan extrafunktioner.

Ta emot fax

Problem Lösningar

Det går inte att ta emot fax.

Kontrollera alla telefonsladdar. Kontrollera att telefonsladden är inkopplad i telefonens vägguttag och i uttaget LINE på maskinen. Om du prenumererar på tjänsterna DSL eller VoIP-tjänsterna , kontakta din tjänstleverantör för anslutningsinstruktioner. Om du använder ett VoIP-system provar du att ändra VoIP-inställningen till Grundläggande (för VoIP). Detta sänker modemhastigheten och stänger av ECM (Error Correction Mode).

imageimage Närliggande information: Störning på telefonlinje/VoIP

Kontrollera att maskinen är inställd på korrekt mottagningsläge. Detta bestäms av de externa enheterna och den telefontjänst som du har på samma linje som Brother-maskinen.

imageimage Närliggande information: Välj korrekt mottagningsläge

• Om du har en separat faxlinje och vill att din Brother-maskin ska svara på alla inkommande faxmeddelanden automatiskt, bör du läget endast fax.

• Om din Brother-maskin delar en linje med en extern telefonsvarare, bör du välja läget Extern TSV. I läget Extern TSV kommer din Brother-maskin att automatiskt ta emot inkommande faxmeddelanden och inkommande röstsamtal kommer att ges möjlighet att lämna ett meddelande på din telefonsvarare.

• Om din Brother-maskin delar en telefonlinje med andra telefoner och du vill att inkommande faxmeddelanden ska tas emot automatiskt, bör du välja Fax/Tel-läget. I Fax/Tel-läget kommer din Brother-maskin att ta emot inkommande fax automatiskt och ringa en snabb dubbelsignal för att informera dig om att svara på röstsamtal.

• Om du inte vill att din Brother-maskin ska svara på inkommande faxmeddelanden automatiskt, bör du välja läget Manuell. I läget Manuell måste du svara på varje inkommande samtal och aktivera maskinen för att ta emot fax.

En annan enhet eller tjänst hos dig kanske svarar på inkommande samtal innan din Brother-maskin svarar. Sänk inställningen för ringfördröjningen för att testa detta:

• Om mottagningsläget är inställt på endast fax eller Fax/Tel bör du minska ringfördröjningen till endast en signal.

imageimage Närliggande information: Ställ in antalet signaler innan maskinen ska svara (ringfördröjning)

• Om mottagningsläget är inställt på extern TSV bör du minska antalet signaler som är inprogrammerade på din telefonsvarare till två.

• Om mottagningsläget är inställt på manuell bör du INTE ÄNDRA inställningen för ringfördröjningen.

Har någon sänt dig ett testfax:

• Om du lyckades ta emot testfaxet, fungerar maskinen som den ska. Kom ihåg att återställa ringfördröjningen eller inställningen på telefonsvararen till din ursprungliga inställning. Om mottagningsproblem återuppstår efter återställningen av ringfördröjningen, har en person, en enhet eller en tjänst svarat på faxsamtalet innan maskinen har en möjlighet att svara.

• Om du inte kunde ta emot ett fax, kan en annan enhet eller tjänst störa din faxmottagning eller så kan det vara problem med faxlinjen.

Om du använder en telefonsvarare (externt TSV-läge) på samma linje som Brother-maskinen, se till att telefonsvararen är rätt inställd.

imageimage Närliggande information: Ansluta en extern telefonsvarare (TSV)

1. Anslut den externa telefonsvararen enligt bilden.

imageimage Närliggande information: Extern telefonsvarare (TAD)

2. Ställa in telefonsvararen så att den svarar efter en eller två signaler.
  3. Spela in ett utgående meddelande på telefonsvararen.
    • Låt det utgående meddelandet föregås av fem sekunders tystnad.
    • Meddelandet bör inte vara längre än 20 sekunder.
    • Avsluta ditt utgående meddelande med din fjärraktiveringskod för personer som sänder fax manuellt. Exempel: ”Lämna ett meddelande efter tonen eller tryck på *51 och börja sända ett fax”.
  4. Ställ in telefonsvararen att ta emot samtal.
  5. Ställ in Brother-maskinens mottagningsläge på Extern telefonsvarare.

imageimage Närliggande information: Välj korrekt mottagningsläge

Se till att din Brother-maskins funktion för faxavkänning är På. Faxavkänning är en funktion som gör det möjligt att ta emot fax även om du svarat på inkommande samtal på en extern telefon eller en sidoapparat.

imageimage Närliggande information: Ställa in faxavkänning

Om det ofta händer att du har överföringsproblem som beror på möjliga störningar på telefonlinjen eller om du använder ett VoIP-system, kan du försöka att ändra inställningarna för kompatibilitet till Grundläggande (för VoIP).

imageimage Närliggande information: Störning på telefonlinje/VoIP

Om du ansluter din maskin till en PBX- eller ISDN-linje ställer du in menyinställningen för telefonlinjetypen till din telefonlinjetyp.

imageimage Närliggande information: Ställ in telefonlinjetypen

Sända fax

Problem Lösningar

Kan inte skicka ett fax.

Kontrollera alla telefonsladdar. Kontrollera att telefonsladden är inkopplad i telefonens vägguttag och i uttaget LINE på maskinen. Om du prenumererar på tjänsterna DSLeller VoIP, bör du kontakta din tjänstleverantör för anslutningsinstruktioner.

Om du använder ett VoIP-system provar du att ändra VoIP-inställningen till Grundläggande (för VoIP). Detta sänker modemhastigheten och stänger av ECM (Error Correction Mode).

imageimage Närliggande information: Störning på telefonlinje/VoIP

Skriv ut överföringsrapporten och kontrollera om det finns fel.

imageimage Närliggande information: Utskriftsrapporter

Kontakta din administratör för kontroll av inställningarna för Secure Function Lock.

Be mottagaren kontrollera att det finns papper i den mottagande maskinen.

Dålig överföringskvalitet.

Ändra upplösningen till Fin eller S.Fin. Gör en kopia för att kontrollera att maskinens skannerfunktion fungerar. Rengör skannern om kopieringskvaliteten är dålig.

imageimage Närliggande information: Rengör skannern

Överföringsrapporten säger RESULT:NG.

Problemet beror förmodligen på en tillfällig (statisk) linjestörning. Försök att sända faxet igen. Om du sänder ett PC-FAX-meddelande och meddelandet RESULT:NG visas på överföringsrapporten kan minnet i maskinen vara slut. Du kan frigöra extra minne genom att inaktivera faxlagringen, skriva ut faxmeddelandena från minnet eller avbryta ett fördröjt fax. Be ditt telefonbolag kontrollera telefonlinjen om problemet kvarstår.

imageimage Närliggande information: Stäng av minnesmottagning

imageimage Närliggande information: Skriva ut ett fax som lagrats i maskinens minne

imageimage Närliggande information: Avbryta ett fax som bearbetas

imageimage Närliggande information: Kontrollera och avbryta väntande fax

Om du ansluter din maskin till en PBX- eller ISDN-linje ställer du in menyinställningen för telefonlinjetypen till din telefonlinjetyp.

imageimage Närliggande information: Ställ in telefonlinjetypen

Om det ofta händer att du har överföringsproblem som beror på möjliga störningar på telefonlinjen eller om du använder ett VoIP-system, kan du försöka att ändra inställningarna för kompatibilitet till Grundläggande(för VoIP).

imageimage Närliggande information: Störning på telefonlinje/VoIP

Sända fax har inget innehåll.

Kontrollera att du har placerat dokumentet korrekt.

imageimage Närliggande information: Placera dokument i dokumentmataren (ADF)

imageimage Närliggande information: Lägg dokument på kopieringsglaset

Vertikala svarta linjer vid sändning.

Svarta vertikala linjer på faxmeddelanden som sänds orsakas oftast av smuts eller korrigeringsvätska på glasremsan. Rengör glasremsan.

imageimage Närliggande information: Rengör skannern