Scannen met ControlCenter4 in de Startmodus (Windows®)

ControlCenter is een software-interface voor uw machine die door Brother wordt meegeleverd. Met deze software kunt u snel foto's scannen en deze opslaan in de JPEG- of PDF-indeling of in een andere bestandsindeling. U kunt ook enkelzijdige en dubbelzijdige documenten scannen of OCR (Optical Character Recognition) gebruiken om de documenten om te zetten in tekst die kan worden bewerkt.

Foto's en afbeeldingen scannen

1
Laad uw document.
2
Klik op het pictogram Figuur (ControlCenter4) in het systeemvak van de taakbalk en kies vervolgens Open in het menu.
Het venster van ControlCenter4 wordt weergegeven.
Opmerking Opmerking
U kunt ControlCenter4 ook op een van de volgende manieren starten:
(Windows® XP, Windows Vista®)
Dubbelklik op het pictogram Figuur (ControlCenter4) in het systeemvak van de taakbalk.
Klik in het menu start op Alle programma’s/Brother/ADS-XXXX (waarbij XXXX uw modelnaam is) en klik op ControlCenter4.
3
Selecteer het tabblad Scan.
Scherm
4
Ga op een van de volgende manieren te werk:
Selecteer Foto, Tekst en figuren of Tekst zwart-wit onder Type document om het type van het document aan te geven.
Foto: 600 × 600 dpi, 24bit Kleur
Tekst en figuren: 300 × 300 dpi, 24bit Kleur
Tekst zwart-wit: 200 × 200 dpi, Zwart-wit
Selecteer Aangepast onder Type document en geef vervolgens uitgebreide scaninstellingen op. Zie Aangepaste scaninstellingen.
5
Wijzig zo nodig het scanformaat (zie Het scanformaat wijzigen).
6
Klik op de knop Figuur (Scan).
Het scannen wordt gestart en het dialoogvenster Scannen voltooid wordt geopend waarin het aantal gescande pagina's wordt weergegeven. De gescande afbeelding wordt weergegeven in de viewer.
Opmerking Opmerking
Als het dialoogvenster Scannen voltooid niet verschijnt en u het aantal gescande pagina's wilt weergegeven, schakelt u het selectievakje Scanresultaten weergeven in.
7
Klik op de pijl naar links of naar rechts om een voorbeeld te bekijken van elk gescand document.
8
Snijd de gescande afbeelding zo nodig bij (zie Gescande afbeelding bijsnijden).
9
Ga op een van de volgende manieren te werk:
Klik op de knop Figuur (Opslaan) om de gescande gegevens op te slaan. Zie Gescande gegevens opslaan.
Klik op de knop Figuur (Openen met toepassing) om de gescande gegevens in een andere toepassing te openen. Zie Naar een toepassing scannen.
Klik op de knop Figuur (E-mail verzenden) om de gescande gegevens bij te voegen bij een e-mail. Zie E-mail verzenden.

Aangepaste scaninstellingen

Als u Aangepast selecteert onder Type document, kunt u geavanceerde scaninstellingen wijzigen.
1
Selecteer Aangepast en klik vervolgens op de knop Aangepaste instellingen. Het dialoogvenster Aangepaste scaninstellingen wordt weergegeven.
Scherm
U kunt de volgende instellingen wijzigen:
Optie
Omschrijving
Resolutie
U kunt een scanresolutie selecteren in de keuzelijst Resolutie. Hogere resoluties nemen meer geheugen in beslag en vergen meer overdrachtstijd, maar leveren een preciezer gescand beeld.
Type Scan
Zwart-wit
Voor tekst of lijntekeningen.
Grijs (Foutdiffusie)
Voor fotografische beelden of grafische afbeeldingen. (Foutdiffusie is een methode waarbij beelden met gesimuleerde grijstinten worden gemaakt, zonder grijze stippen te gebruiken. Zwarte stippen worden in een specifiek patroon geplaatst zodat het beeld grijs lijkt.)
Ware Grijstinten
Voor fotografische beelden of grafische afbeeldingen. Deze modus is nauwkeuriger, omdat er tot wel 256 tinten grijs worden gebruikt.
24bit Kleur
Hiermee worden tot 16,8 miljoen kleuren gebruikt om het beeld te scannen. De optie 24bit Kleur levert de meest nauwkeurige kleurenreproductie op, maar deze optie heeft ook het meeste geheugen nodig en hiermee duurt de overdracht het langst.
Automatisch
Hiermee worden automatisch geschikte kleuren voor het document gekozen.
Helderheid
Stel de instelling voor helderheid bij (-50 tot 50) tot u het beste resultaat krijgt. De standaard ingestelde waarde is 0, wat als een gemiddelde wordt beschouwd en over het algemeen geschikt is voor de meeste afbeeldingen. U kunt de Helderheid instellen door de schuifbalk naar rechts of naar links te slepen om het beeld lichter of donkerder te maken. U kunt ook een waarde in het vakje invoeren om het niveau in te stellen. Als het gescande beeld te licht is, moet u voor de helderheid een lagere waarde opgeven en het document nogmaals scannen. Als het gescande beeld te donker is, moet u voor de helderheid een hogere waarde opgeven en het beeld nogmaals scannen.
Contrast
U kunt het contrast verhogen of verlagen door de schuifbalk naar rechts of links te slepen. Het verhogen van het contrast benadrukt de donkere en lichte gedeelten van het beeld, terwijl het verlagen ervan meer details weergeeft in de grijze zones. U kunt ook een waarde in het vakje invoeren om het Contrast in te stellen.
Opmerking Opmerking
De instelling Contrast is alleen beschikbaar als Type Scan is ingesteld op Automatisch, Grijs (Foutdiffusie), Ware Grijstinten of 24bit Kleur.
Continu scannen
Hiermee kunt u meerdere pagina's scannen. Nadat de pagina is gescand, kunt u aangeven of u wilt doorgaan met scannen of dat u klaar bent. Op deze manier kunt u meer pagina's scannen dan de maximale capaciteit van de documentinvoer.
Duplex(dubbelzijdig) Scannen
Als u deze optie selecteert, worden beide zijden van het document gescand. Als u de functie voor automatisch dubbelzijdig scannen gebruikt, moet u afhankelijk van de lay-out van het document de optie Inbinden aan de lange kant of Inbinden aan de korte kant selecteren om ervoor te zorgen dat het gegevensbestand op de juiste wijze wordt gemaakt.
Opmerking Opmerking
Dubbelzijdig scannen is mogelijk voor lengten tot het Legal-formaat.
Modus hulpblad
Met behulp van het hulpblad kunt u de volgende documenten scannen. Voor deze modus kunt u elke instelling behalve Automatisch kiezen in de keuzelijst Scanformaat.
Grote documenten (A3, B4)
Vouw het document dubbel en plaats het in het hulpblad als u het dubbelzijdig wilt scannen. De voor- en de achterkant worden dan in één pagina gecombineerd.
Belangrijke documenten (foto's, contracten)
Dun papier (bonnen)
Papier met een onregelmatige vorm (knipsels)
Opmerking Opmerking
U mag maar één hulpblad per keer laden.
Plaats het document in het midden van het hulpblad en lijn de bovenzijde van het document uit met de bovenzijde van het hulpblad.
Modus plastic kaarten
Hiermee kunt u kaarten zonder reliëf, zoals een rijbewijs of klantenkaart, scannen. In deze modus worden automatisch de volgende instellingen gebruikt:
Resolutie: 600 x 600 dpi
Scanformaat: 2 in 1 (plastic kaartjes laden)
Duplex(dubbelzijdig) Scannen: Aan (Inbinden aan de korte kant)
Autom. rechtmaken: Uit
Detectie multi-invoer: Uit
Afbeelding automatisch draaien: Uit
Opmerking Opmerking
Als u een plastic kaart met andere instellingen wilt scannen, geeft u de volgende instellingen op: Modus plastic kaarten: Uit, Resolutie: 600 dpi en Detectie multi-invoer: Uit.
U mag maar één plastic kaart per keer laden.
2
Klik op de knop Geavanceerde inst. Het dialoogvenster Geavanceerde inst. wordt weergegeven.
Scherm
3
Wijzig de instellingen.
U kunt de volgende instellingen wijzigen:
Instelling
Omschrijving
Autom. rechtmaken
Hiermee wordt de scheefstand (binnen 5 graden) van de gescande gegevens automatisch gecorrigeerd.
Afbeelding automatisch draaien
Hiermee kunt u de richting van het document wijzigen op basis van de afdrukstand van de tekst.
Doorschijnen voorkomen/Basiskleur verwijderen
Hiermee wordt doorschijnen bij een dubbelzijdig document voorkomen. Bovendien kunt u hiermee de basiskleur van documenten zoals kranten aanpassen, zodat de gescande gegevens beter herkenbaar zijn.
Lege pagina overslaan
Hiermee worden lege pagina's van het document uit het scanresultaat verwijderd.
Detectie multi-invoer
Hiermee wordt meervoudige invoer van het document gedetecteerd met een ultrasone sensor. Wanneer door deze functie meervoudige invoer wordt gedetecteerd, moet u controleren of de gegevens die al zijn gescand, zijn opgeslagen. Ga dan verder met scannen vanaf de volgende pagina of vanaf het begin.
Scanresultaten weergeven
Hiermee wordt op het scherm van de computer weergegeven hoeveel pagina's er in totaal zijn opgeslagen en hoeveel blanco pagina's zijn overgeslagen.
4
Klik op OK om het dialoogvenster Geavanceerde inst. te sluiten.
5
Klik op OK om het dialoogvenster Aangepaste scaninstellingen te sluiten.

Het scanformaat wijzigen

Scanformaat is standaard ingesteld op Automatisch. U kunt elk formaat document scannen zonder Scanformaat verder aan te passen. Als u de scansnelheid wilt verhogen, kunt u de exacte grootte van het document selecteren in de keuzelijst Scanformaat.
Opmerking Opmerking
Als u een documentgrootte van 1 naar 2 selecteert, wordt de gescande afbeelding verdeeld in twee documenten die half zo groot zijn als de instelling. Als u 1 - 2 (A4) selecteert, wordt de gescande afbeelding verdeeld in twee documenten van A5.
Oorspronkelijke lay-out
Scanresultaat
Figuur
Figuur
Als u van 1 naar 2 wilt scannen, schakelt u het selectievakje Afbeelding automatisch draaien in het dialoogvenster Geavanceerde inst. uit.
Als u een documentgrootte van 2 in 1 selecteert, worden twee gescande afbeeldingen in één document gecombineerd.
Oorspronkelijke lay-out
Scanresultaat
Figuur
Figuur
Met elke optie voor Lang papier kan een groot document worden gescand tot maximaal:
Lang papier (normale breedte): 215,9 × 863,0 mm
Lang papier (smalle breedte): 107,9 × 863,0 mm
Als u Lang papier niet kunt selecteren, schakelt u de selectievakjes Duplex(dubbelzijdig) Scannen en Autom. rechtmaken uit.

Gescande afbeelding bijsnijden

Met het hulpprogramma voor bijsnijden op de werkbalk voor beeldbewerking kunt u ongewenste gebieden wegsnijden uit de gescande afbeelding. U kunt inzoomen en uitzoomen op de afbeelding die moet worden bijgesneden om deze beter te kunnen bekijken.

Gescande gegevens opslaan

Met de knop Figuur (Opslaan) kunt u een gescande afbeelding opslaan in een map op uw harde schijf, in een van de bestandstypen uit de lijst met bestandstypen.
1
Klik op de knop Figuur (Opslaan).
Het dialoogvenster Opslaan wordt weergegeven.
Scherm
2
Selecteer een bestandstype in de keuzelijst Type Bestand.
Opmerking Opmerking
Als u Beveiligde PDF (*.pdf) hebt geselecteerd in de keuzelijst Type Bestand, klikt u op de knop Figuur (PDF-wachtwoord instellen) en voert u het wachtwoord in.
Doorzoekbare PDF is een bestandsformaat waarin de tekst van een afbeelding als aparte laag wordt opgeslagen. Deze laag stelt u in staat om de tekst in de afbeeldingsgegevens te doorzoeken. De instelling voor de OCR-taal moet overeenstemmen met die van de doorzoekbare PDF.
Als u het document wilt opslaan als een doorzoekbaar PDF-bestand, selecteert u Doorzoekbare PDF (*.pdf) in de keuzelijst Type Bestand.
U kunt een document alleen als een doorzoekbaar PDF-bestand opslaan als Nuance™ PaperPort™12SE op de computer is geïnstalleerd.
Verschillende bestandstypen, zoals TIFF, TIFF Multi-Page, PDF en JPEG kunnen worden gecomprimeerd. Selecteer Niet gecomprimeerd of Gecomprimeerd om de bestandsgrootte aan te passen voor TIFF of TIFF Multi-Page. Voor JPEG en PDF kunt u de schuifregelaar gebruiken om de bestandsgrootte aan te passen.
3
Voer in het veld Bestandsnaam zo nodig een voorvoegsel in voor de bestandsnaam.
4
Klik in het veld Doelmap op het mappictogram en blader naar de map waarin u het gescande document wilt opslaan.
5
Klik op OK.
Het gescande document wordt opgeslagen in de doelmap.

Openen met toepassing

Met de knop Figuur (Openen met toepassing) kunt u een afbeelding rechtstreeks in uw grafische toepassing scannen om deze te bewerken.
1
Klik op de knop Figuur (Openen met toepassing).
2
Selecteer de toepassing in de keuzelijst en klik op OK.
De afbeelding wordt geopend in de door u gekozen toepassing.

E-mail verzenden

Met de knop Figuur (E-mail verzenden) kunt u een document naar uw standaard e-mailprogramma scannen, zodat u het gescande document als bijlage kunt versturen.
1
Klik op de knop Figuur (E-mail verzenden).
2
Configureer de instellingen voor het bijgevoegde bestand en klik op OK.
Uw standaard e-mailprogramma wordt geopend en de afbeelding wordt als bijlage toegevoegd aan een nieuwe, lege e-mail.