Home > Problemen oplossen > Als u problemen hebt met het apparaat > Problemen met de papierverwerking en afdrukproblemen

Problemen met de papierverwerking en afdrukproblemen

Wanneer u deze tabel hebt gelezen en toch assistentie nodig hebt, raadpleegt u de meest recente tips in de Veelgestelde vragen en probleemoplossing op support.brother.comals er water, andere vloeistoffen of metalen objecten in het binnenwerk van het product terechtkomen.

Afdrukproblemen

Probleem Suggesties

Er kan niet worden afgedrukt

(Windows)

Controleer of de correcte printerdriver is geïnstalleerd en geselecteerd.

Controleer of het scherm van het apparaat een foutmelding weergeeft.

imageimage Verwante informatie: Fout- en onderhoudsmeldingen

Controleer of het apparaat online is:

• Voor Windows 10, Windows Server 2016 en Windows Server 2019

Klik op image > Systeem > Configuratiescherm. Klik in de groep Hardware en geluiden op Apparaten en printers weergeven. Klik met de rechtermuisknop op Brother XXX-XXXX Printer (waarbij XXX-XXXX uw modelnaam is). Klik op Afdruktaken weergeven. Als de opties voor de printerdriver verschijnen, selecteert u uw printerdriver. Klik in de menubalk op Printer en zorg ervoor dat Printer offline gebruiken niet is geselecteerd.

• Windows 8.1

Verplaats uw muis naar de rechterbenedenhoek van uw bureaublad. Als de menubalk verschijnt, klikt u op Instellingen > Configuratiescherm. Klik in de groep Hardware en geluiden op Apparaten en printers weergeven. Klik met de rechtermuisknop op Brother XXX-XXXX Printer (waarbij XXX-XXXX uw modelnaam is). Klik op Afdruktaken weergeven. Als de opties voor de printerdriver verschijnen, selecteert u uw printerdriver. Klik in de menubalk op Printer en zorg ervoor dat Printer offline gebruiken niet is geselecteerd.

• Windows Server 2012 R2

Klik op Configuratiescherm op het start-scherm. Klik in de groep Hardware op Apparaten en printers weergeven. Klik met de rechtermuisknop op Brother XXX-XXXX Printer (waarbij XXX-XXXX uw modelnaam is). Klik op Afdruktaken weergeven. Als de opties voor de printerdriver verschijnen, selecteert u uw printerdriver. Klik in de menubalk op Printer en zorg ervoor dat Printer offline gebruiken niet is geselecteerd.

• Windows Server 2012

Verplaats uw muis naar de rechterbenedenhoek van uw bureaublad. Als de menubalk verschijnt, klikt u op Instellingen > Configuratiescherm. Klik in de groep Hardware op Apparaten en printers weergeven. Klik met de rechtermuisknop op Brother XXX-XXXX Printer (waarbij XXX-XXXX uw modelnaam is). Klik op Afdruktaken weergeven. Als de opties voor de printerdriver verschijnen, selecteert u uw printerdriver. Klik in de menubalk op Printer en zorg ervoor dat Printer offline gebruiken niet is geselecteerd.

• Windows 7 en Windows Server 2008 R2

Klik op image (Starten) > Apparaten en printers. Klik met de rechtermuisknop op Brother XXX-XXXX Printer (waarbij XXX-XXXX uw modelnaam is) en klik op Afdruktaken weergeven. Als de opties voor de printerdriver verschijnen, selecteert u uw printerdriver. Klik op Printer in de menubalk. Zorg ervoor dat Printer offline gebruiken niet is geselecteerd.

• Windows Server 2008

Klik op image (Starten) > Configuratiescherm > Hardware en geluiden > Printers. Klik met de rechtermuisknop op Brother XXX-XXXX Printer (waarbij XXX-XXXX uw modelnaam is). Zorg ervoor dat Printer online gebruiken niet in de lijst staat. Als het in de lijst staat, klik dan op deze optie om de driver op Online in te stellen.

Een of meerdere inktcartridges zijn leeg.

imageimage Verwante informatie: De inktcartridges vervangen

Als oude, niet-afgedrukte gegevens in de spooler van de printerdriver achterblijven, verhindert dit het afdrukken van nieuwe afdruktaken. Open het printerpictogram en wis alle gegevens als volgt:

• Voor Windows 10, Windows Server 2016 en Windows Server 2019

Klik op image > Systeem > Configuratiescherm. Klik in de groep Hardware en geluiden op Apparaten en printers weergeven > Printers.

• Windows 8.1

Verplaats uw muis naar de rechterbenedenhoek van uw bureaublad. Als de menubalk verschijnt, klikt u op Instellingen > Configuratiescherm. Klik in de groep Hardware en geluiden op Apparaten en printers weergeven > Printers.

• Windows Server 2012 R2

Klik op Configuratiescherm op het start-scherm. Klik in de groep Hardware op Apparaten en printers weergeven > Printers.

• Windows Server 2012

Verplaats uw muis naar de rechterbenedenhoek van uw bureaublad. Als de menubalk verschijnt, klikt u op Instellingen > Configuratiescherm. Klik in de groep Hardware op Apparaten en printers weergeven > Printers.

• Windows 7 en Windows Server 2008 R2

Klik op image/Starten > Apparaten en printers > Printers en faxapparaten.

• Windows Server 2008

Klik op image (Starten) > Configuratiescherm > Hardware en geluiden > Printers.

• Mac

Klik op de Systeemvoorkeuren... > Printers en scanners.

Kop- of voettekst is zichtbaar wanneer het document op het scherm wordt weergegeven, maar wordt niet afgedrukt.

Er is een onbedrukbaar gebied boven en onder aan de pagina. Pas de boven- en ondermarge van uw document navenant aan.

imageimage Verwante informatie: Onbedrukbaar gebied

Kan afdrukken van 'Paginalay-out' niet uitvoeren.

(Windows)

Controleer of de instellingen voor het papierformaat in de toepassing en in de printerdriver hetzelfde zijn.

imageimage Verwante informatie: Het papierformaat en de papiersoort wijzigen

Afdruksnelheid is te laag.

(Windows)

Wijzig de instelling van de printerdriver. In de hoogste resolutie is meer tijd nodig om de gegevens te verwerken, te verzenden en te printen. Probeer als volgt de andere kwaliteitsinstellingen in de printerdriver:

Schakel het selectievakje Kleur verbetering op het tabblad Geavanceerd in de printerdriver uit.

Schakel de optie Zonder rand uit. Afdrukken zonder rand duurt langer dan normaal afdrukken.

imageimage Verwante informatie: Afdrukinstellingen (Windows)

Schakel de stille modus uit. In de stille modus is de afdruksnelheid langzamer. imageimage Verwante informatie: Lawaai bij het afdrukken verminderen

Zorg ervoor dat de instellingen voor het type media in de printerdrivers, uw toepassing of de instelling Type Papier in het menu van het apparaat overeenkomen met het soort papier dat u gebruikt.

imageimage Verwante informatie: Het papierformaat en de papiersoort wijzigen

imageimage Verwante informatie: Afdrukinstellingen (Windows)

Problemen met de afdrukkwaliteit

Probleem Suggesties

Slechte afdrukkwaliteit

Controleer de afdrukkwaliteit.

imageimage Verwante informatie: De afdrukkwaliteit controleren

Zorg ervoor dat de instellingen voor het type media in de printerdrivers, uw toepassing of de instelling Type Papier in het menu van het apparaat overeenkomen met het soort papier dat u gebruikt.

imageimage Verwante informatie: Het papierformaat en de papiersoort wijzigen

imageimage Verwante informatie: Afdrukinstellingen (Windows)

Zorg ervoor dat uw inktcartridges vol zijn. In de volgende omstandigheden kan de inkt klonteren:

• De uiterste gebruiksdatum die op de cartridge staat, is verstreken.
  • De inktcartridge is mogelijk niet correct opgeslagen vóór gebruik.

Zorg dat u een van de aanbevolen papiersoorten gebruikt.

imageimage Verwante informatie: Acceptabele afdrukmedia

De aanbevolen omgeving voor uw apparaat is tussen 20 °C tot 33 °C.

Witte lijnen in tekst of grafische afbeeldingen.

image

Reinig de printkop.

imageimage Verwante informatie: De printkop van uw Brother-apparaat schoonmaken

imageimage Verwante informatie: De printkop reinigen met Beheer via een webbrowser

imageimage Verwante informatie: De printkop vanaf uw computer reinigen (Windows)

Controleer en wijzig de papierinvoer. imageimage Verwante informatie: De papierinvoer corrigeren om de verticale lijnen te verminderen

Gebruik het aanbevolen type papier.

imageimage Verwante informatie: Acceptabele afdrukmedia

Om te zorgen dat de printkop en inktcartridges zo lang mogelijk meegaan en de afdrukkwaliteit op peil blijft, kunt u het apparaat het best zo min mogelijk loskoppelen van het stopcontact. Wacht na loskoppeling niet te lang voordat u het apparaat weer aansluit op het stopcontact. Gebruik bij voorkeur image om het apparaat uit te zetten. Bij gebruik van image krijgt het apparaat net genoeg stroom om te zorgen dat de printkop regelmatig, maar minder vaak, wordt gereinigd.

Er verschijnen regelmatig donkere lijnen.

image

Controleer en wijzig de papierinvoer.

imageimage Verwante informatie: De papierinvoer corrigeren om de verticale lijnen te verminderen

Het apparaat drukt blanco pagina's af.

Controleer de afdrukkwaliteit.

imageimage Verwante informatie: De afdrukkwaliteit controleren

Om te zorgen dat de printkop en inktcartridges zo lang mogelijk meegaan en de afdrukkwaliteit op peil blijft, kunt u het apparaat het best zo min mogelijk loskoppelen van het stopcontact. Wacht na loskoppeling niet te lang voordat u het apparaat weer aansluit op het stopcontact. Gebruik bij voorkeur image om het apparaat uit te zetten. Bij gebruik van image krijgt het apparaat net genoeg stroom om te zorgen dat de printkop regelmatig, maar minder vaak, wordt gereinigd.

Tekens en regels zijn vlekkerig.

image

Controleer de uitlijning.

imageimage Verwante informatie: De afdrukuitlijning van uw Brother-apparaat controleren

Verander de afdrukopties.

imageimage Verwante informatie: De afdrukopties wijzigen om uw afdrukresultaten te verbeteren

Afgedrukte tekst of afbeeldingen staan scheef.

Zorg ervoor dat het papier correct in de papierlade is geplaatst en dat de papiergeleiders goed zijn afgesteld.

imageimage Verwante informatie: Papier plaatsen

Controleer of de klep ter verwijdering van vastgelopen papier goed gesloten is.

Er zitten vlekken of vegen middenboven op de afgedrukte pagina.

Controleer of het papier niet te dik is en niet krult.

imageimage Verwante informatie: Acceptabele afdrukmedia

Op de afdruk zitten vlekken of het lijkt of de inkt vlekt.

Zorg dat u het aanbevolen type papier gebruikt. Raak het papier pas aan als de inkt droog is.

imageimage Verwante informatie: Acceptabele afdrukmedia

Zorg dat het papier met de bedrukbare zijde naar beneden in de papierlade ligt.

Zorg er bij gebruik van fotopapier voor dat het papier met de glanzende zijde naar beneden in de lade ligt en dat u de juiste papiersoort hebt ingesteld. Wanneer u een foto wilt afdrukken vanaf de computer, moet u de instellingen voor het type media opgeven in de printerdriver of in de toepassing waarmee u wilt afdrukken.

De inkt vlekt of is vochtig bij het gebruik van glanzend fotopapier.

Controleer beide zijden van het papier. Leg het papier met het glanzende (bedrukbare) oppervlak naar beneden.

imageimage Verwante informatie: Het papierformaat en de papiersoort wijzigen

Zorg bij gebruik van glanzend papier dat de papiersoort correct is ingesteld.

Er zitten vlekken op de achterkant of onder aan de pagina.

Controleer of er inkt op de geleiderol zit.

imageimage Verwante informatie: De geleiderollen van het apparaat schoonmaken

Zorg dat de papiersteunklep wordt gebruikt.

imageimage Verwante informatie: Papier plaatsen

Controleer of er inkt op de papierinvoerrollen zit.

imageimage Verwante informatie: De papierinvoerrollen reinigen

De afdrukken zijn gekreukeld.

(Windows)

Selecteer het tabblad Geavanceerd in de printerdriver, klik op Andere afdrukopties en vervolgens op Geavanceerde kleurinstellingen. Vink het selectievakje Bi-directioneel afdrukken uit.

Vlekken of vegen op de achterkant van het papier bij gebruik van de functie voor automatisch tweezijdig afdrukken.

(Windows)

Pas de optie voor het verminderen van vlekken aan in de eigenschappen of voorkeuren van de printerdriver.

imageimage Verwante informatie: Vlekken op afdrukken en papierstoringen voorkomen (Windows)

Problemen met de papierverwerking

Probleem Suggesties

Het apparaat voert geen papier in.

Zorg ervoor dat de papierlade helemaal is ingeduwd tot hij op zijn plaats klikt.

Zorg ervoor dat de klep ter verwijdering van vastgelopen papier achteraan het apparaat gesloten is.

Als op het LCD-scherm van het apparaat het bericht Vastgelopen papier wordt weergegeven en het probleem niet verholpen is imageimage Verwante informatie: Fout- en onderhoudsmeldingen

Als de papierlade leeg is, plaatst u een nieuwe stapel papier in de papierlade.

Als er papier in de lade zit, moet u nagaan of het correct is geplaatst. Wanneer het papier gekruld is, moet u het plat maken. Soms moet u het papier uit de lade halen, de stapel omdraaien en weer in de papierlade plaatsen.

Plaats minder papier in de lade en probeer het opnieuw.

Maak de papierdoorvoerrollen schoon.

imageimage Verwante informatie: De papierdoorvoerrollen reinigen

Zorg ervoor dat het papier voldoet aan de specificaties voor het apparaat.

imageimage Verwante informatie: Capaciteit van de papierlade

Fotopapier wordt niet goed ingevoerd.

Wanneer u afdrukt op fotopapier, plaatst u een extra vel van hetzelfde fotopapier in de papierlade.

Het apparaat voert meerdere pagina’s in.

• Zorg dat het papier op de juiste wijze in de papierlade is geplaatst.
  • Verwijder al het papier uit de lade en waaier de stapel papier goed door. Plaats het papier vervolgens terug in de lade.
  • Zorg ervoor dat u het papier niet te ver naar binnen duwt.

imageimage Verwante informatie: Papier plaatsen

Controleer of de klep ter verwijdering van vastgelopen papier goed gesloten is.

imageimage Verwante informatie: Printer of papier vastgelopen

Controleer of het scheidingskussen in de papierlade schoon is.

imageimage Verwante informatie: Het scheidingskussentje reinigen

Het papier is vastgelopen.

imageimage Verwante informatie: Printer of papier vastgelopen

Controleer of de papiergeleiders op het juiste papierformaat zijn afgesteld.

Gebruik de instellingen voor het voorkomen van papierstoringen.

Voor kopiëren:

imageimage Verwante informatie: De afdrukopties wijzigen om uw afdrukresultaten te verbeteren

Voor afdrukken:

imageimage Verwante informatie: De afdrukopties wijzigen om uw afdrukresultaten te verbeteren

imageimage Verwante informatie: Vlekken op afdrukken en papierstoringen voorkomen (Windows)

Het papier loopt vast bij het tweezijdig afdrukken.

Als papier vaak vastloopt tijdens het tweezijdig afdrukken, zijn de papierinvoerrollen mogelijk met inkt bevuild. Reinig de papierinvoerrollen.

imageimage Verwante informatie: De papierinvoerrollen reinigen

Ontvangen faxen afdrukken (Voor modellen met faxfunctie)

Probleem Suggesties
  • Tekst te dicht op elkaar

• Horizontale strepen

• Er ontbreken delen van de bovenste en onderste zinnen

• Ontbrekende lijnen

Dit is doorgaans te wijten aan een slechte telefoonverbinding. Maak een kopie; als de kopie er goed uitziet, was de verbinding waarschijnlijk niet goed en was er statische ruis op de lijn. Vraag de andere partij om de fax opnieuw te verzenden.

Ontvangen faxen hebben zwarte lijnen.

De scanner van de afzender is mogelijk vuil. Vraag de afzender een kopie te maken om te controleren of het probleem wordt veroorzaakt door het apparaat van de afzender. Probeer of u de fax van een ander faxapparaat kunt ontvangen.

De linker- en rechtermarge ontbreken of een enkele pagina wordt op twee pagina's afgedrukt.

Als de ontvangen faxen worden gesplitst en op twee pagina's worden afgedrukt of als u een extra blanco pagina krijgt, is uw papierformaatinstelling mogelijk niet correct voor het gebruikte papier.

imageimage Verwante informatie: Het papierformaat en de papiersoort wijzigen

Schakel Automatische verkleining in.

imageimage Verwante informatie: De paginagrootte van een te grote inkomende fax verkleinen

Ontvangen fax in kleur drukt alleen in zwart-wit af.

Vervang de kleurinktcartridges die aan het einde van hun levensduur zijn en vraag dan aan de andere persoon om de fax in kleur opnieuw te verzenden.

imageimage Verwante informatie: De inktcartridges vervangen