IP-adresser, nätmasker och gateways

För att du ska kunna använda maskinen i ett nätverk i TCP/IP-miljö måste du konfigurera dess IP-adress och nätmask. Den IP-adress som du tilldelar skrivarservern måste tillhöra samma logiska nätverk som värddatorerna. Om den inte gör det måste du konfigurera rätt nätmask och gateway-adress.

IP-adress

En IP-adress är en nummerserie som används för att identifiera varje enhet som är ansluten till ett nätverk. IP-adressen består av fyra nummer som skiljs åt av punkter. Varje nummer ligger mellan 0 och 255.
Exempel: I ett litet nätverk byter du vanligen ut det sista numret.