Hem > Felsökning > Fel- och underhållsmeddelanden

Fel- och underhållsmeddelanden

Som med alla sofistikerade kontorsprodukter kan fel uppstå och förbrukningsmaterial kan behöva bytas. Om så sker identifierar maskinen felet eller nödvändigt rutinunderhåll och visar relevant meddelande. De vanligaste felen och underhållsmeddelandena visas i tabellen.

Följ anvisningarna i kolumnen Åtgärd för att lösa ett problem och ta bort felmeddelandet.

Du kan själv åtgärda de flesta fel och utföra rutinunderhåll. Om du vill ha fler tips: Gå till support.brother.com/faqs.

DCP-L2600D/DCP-L2620DW/DCP-L2622DW/DCP-L2627DW/DCP-L2627DWXL/DCP-L2627DWE/DCP-L2640DN/MFC-L2802DN/MFC-L2800DW/MFC-L2802DW/MFC-L2827DWXL/MFC-L2827DW/MFC-L2835DW

Felmeddelande Orsak Åtgärd

2-sidigt inakt.

Maskinens bakre lucka är inte helt stängd.

Stäng maskinens bakre lucka tills den låser i stängt läge.

Det dubbelsidiga facket har inte installerats helt.

Sätt in det dubbelsidiga facket ordentligt i maskinen.

Bortkopplad

Personen i den andra änden eller dennes faxmaskin bröt samtalet.

Försök att sända eller ta emot på nytt.

Om samtal avbryts flera gånger och du använder ett VoIP-system (Internettelefoni) kan du försöka ändra kompatibiliteten till Grundläggande (för VoIP).

Byt toner

Tonerkassettens livslängd är nästan slut. Maskinen stoppar alla utskriftsfunktioner.

Om det finns tillgängligt utrymme i minnet lagras faxen i minnet.

Byt ut tonerkassetten mot en ny.

imageimage Närliggande information: Byt tonerkassett

Byt ut trumma

Det är dags att byta ut trumman.

Byt trumman.

imageimage Närliggande information: Byt trumman

Om det här meddelandet visas även efter att trumman bytts ut mot en ny har trummans räkneverk inte återställts.

Återställ trummans räkneverk.

imageimage Närliggande information: Återställ trummans räkneverk

Fel storlek DX

Pappersformatet som angetts i skrivardrivrutinen och i maskinens inställning av pappersformat är inte lämpligt för automatisk dubbelsidig utskrift.

Tryck på Stop/Exit (Stopp/Avbryt). Välj ett pappersformat som är lämpligt för dubbelsidig utskrift.

Det pappersformat som är lämpligt för automatisk dubbelsidig utskrift är A4.

Det papper som ligger i pappersfacket är inte korrekt format och är ej lämpligt för automatisk dubbelsidig utskrift.

Lägg i korrekt pappersformat i facket och ställ in pappersformat för facket.

Det pappersformat som är lämpligt för automatisk dubbelsidig utskrift är A4.

Fel storlek

Papperet i facket har inte korrekt storlek.

Lägg i korrekt pappersformat i facket och ställ in pappersformat för facket.

Fel toner

Den installerade tonerkassetten är inte kompatibel med din maskin.

Ta bort tonerpatronen från trumman, och installera en tonerpatron med rätt produktkod.

imageimage Närliggande information: Byt tonerkassett

Ingen nummerpre.

Det finns ingen historik för inkommande samtal. Du har inte tagit emot några samtal eller så abonnerar du inte på din telefonoperatörs nummerpresentationstjänst.

Kontakta din telefonoperatör om du vill använda nummerpresentation.

Inget svar/uppt.

Numret du ringde svarar inte eller linjen är upptagen.

Kontrollera numret och försök igen.

Kan inte hitta

Skrivaren kan inte identifiera trumman.

Ta ut tonerkassetten och trumman. Ta bort tonerkassetten från trumman och installera om tonerkassetten i trumman. Installera om tonerkassetten och trumman i maskinen.

Skrivaren kan inte identifiera tonerkassetten.

Kan inte skanna ##

Maskinen har ett mekaniskt problem.

• (MFC-L2802DN/MFC-L2800DW/MFC-L2802DW/MFC-L2827DWXL/MFC-L2827DW/MFC-L2835DW)

Överför data till en annan faxmaskin eller till din dator innan du stänger av maskinen för att förhindra att den data du tagit emot försvinner från maskinens minne.

• Ta bort dokumentet.

Håll image intryckt för att stänga av maskinen, och starta den sedan igen.

• Om problemet kvarstår, kontakta Brothers kundtjänst eller din lokala Brother-återförsäljare.

Kan inte skriva ut ##

Maskinen har ett mekaniskt problem.

• (MFC-L2802DN/MFC-L2800DW/MFC-L2802DW/MFC-L2827DWXL/MFC-L2827DW/MFC-L2835DW)

Överför data till en annan faxmaskin eller till din dator innan du stänger av maskinen för att förhindra att den data du tagit emot försvinner från maskinens minne.

• Håll image intryckt för att stänga av maskinen, vänta några minuter och starta den sedan igen.

• Om problemet kvarstår, kontakta Brothers kundtjänst eller din lokala Brother-återförsäljare.

Kassettfel Sätt tillbaka den svart(BK) tonerkassetten.

Tonerkassetten har inte installerats rätt.

Dra ut trumman och ta ut tonerkassetten och sätt tillbaka den i trumman igen. Sätt tillbaka trumman och tonerkassetten i maskinen.

Om problemet kvarstår, kontakta Brothers kundtjänst eller din lokala Brother-återförsäljare.

Komm. fel

En dålig telefonlinje har orsakat kommunikationsproblem.

Skicka faxet igen eller anslut maskinen till en annan telefonlinje. Be ditt telefonbolag att kontrollera linjen om problemet inte avhjälps.

Kontr dokument

Dokumentet laddades inte eller matades fel, eller dokumentet som skannades från dokumentmataren var för långt.

Ta bort pappret som fastnat i dokumentmataren.

Ta bort smuts eller pappersrester från dokumentmatarens pappersbana.

Tryck på Stop/Exit (Stopp/Avbryt).

Luckan är öppen

Den främre luckan är inte helt stängd.

Öppna och stäng maskinens främre lucka ordentligt.

Fixeringsluckan är inte helt stängt eller papperet har matats fel på maskinens baksida när du kopplade på strömmen.

Stäng fixeringsluckan som sitter bakom maskinens bakre lucka.

Dokumentmatarens lock är inte helt stängt.

Stäng dokumentmatarens lock.

Håll image intryckt för att stänga av maskinen, vänta några minuter och starta den sedan igen.

Om problemet kvarstår, kontakta Brothers kundtjänst eller din lokala Brother-återförsäljare.

Manuell matning

Manuell valdes som papperskälla i skrivardrivrutinen, men det finns inte något papper i det manuella inmatningsfacket.

Fylla på papper i det manuella inmatningsfacket.

Media passar ej

Den medietyp som anges i skrivardrivrutinen skiljer sig från den papperstyp som anges i maskinens meny.

Fyll på rätt typ av papper i det fack som visas på LCD-skärmen eller välj korrekt medietyp under inställningen av papperstyp på maskinen.

Minnet är fullt

Maskinens minne är fullt.

Om faxning eller kopiering pågår

Gör något av följande:

• Tryck på Start för att skicka eller kopiera de skannade sidorna.
  • Tryck på Stop/Exit (Stopp/Avbryt) och vänta tills annan pågående drift avslutas, och försök sedan igen.
  • Skriv ut faxmeddelandena i minnet.
  • Rensa data i minnet. För att få mer minne kan du stänga av minnesmottagning.
Om ett utskriftsförfarande pågår:

Gör något av följande:

• Minska upplösningen.
  • Radera faxmeddelanden från minnet.

Papper slut F1

Papperet är slut i maskinen eller har inte placerats på rätt sätt i pappersfacken.

• Fyll på papper i pappersfacken. Se till att pappersguiderna är korrekt inställda.
  • Om det ligger papper i facket tar du bort det och fyller på igen. Se till att pappersguiderna är korrekt inställda.
  • Fyll inte på för mycket papper i pappersfacket.

Självdiagnostik Stäng av strömmen och slå sedan på den igen. Lämna maskinen på i 15 min.

Fixeringsenheten fungerar inte korrekt.

• (MFC-L2802DN/MFC-L2800DW/MFC-L2802DW/MFC-L2827DWXL/MFC-L2827DW/MFC-L2835DW)

Överför data till en annan faxmaskin eller till din dator innan du stänger av maskinen för att förhindra att den data du tagit emot försvinner från maskinens minne.

• Håll image intryckt för att stänga av maskinen, vänta några sekunder och starta den sedan igen. Låt maskinen stå i beredskapsläge under 15 minuter med strömmen påslagen.

Fixeringsenheten är för varm.

Stopp 2-sidigt

Pappret har fastnat i det 2-sidiga pappersfacket.

Dra ut pappersfacket och det 2-sidiga facket helt, öppna den bakre luckan och ta bort allt papper som fastnat. Stäng den bakre luckan och sätt tillbaka pappersfacket och det 2-sidiga facket ordentligt i maskinen igen.

Stopp bak

Papper har fastnat på maskinens baksida.

Öppna fixeringslocket och ta bort allt papper som fastnat. Stäng fixeringslocket. Tryck på Start om felmeddelandet finns kvar.

Stopp i fack1

Papper har fastnat i det pappersfack som indikeras.

Dra ut pappersfacket helt och ta försiktigt bort allt papper som fastnat. Tryck tillbaka pappersfacket i maskinen.

Stopp inuti

Papper har fastnat inuti maskinen.

Öppna den främre luckan och ta bort tonerkassetten och trumman. Dra ut allt papper som fastnat. Stäng den främre luckan. Tryck på Start om felmeddelandet finns kvar.

Svalnar

Temperaturen är för hög invändigt i maskinen. Maskinen gör ett avbrott i utskriftsjobbet och går in i nedkylningsläge. När maskinen kyls ned körs kylfläktarna och LCD-skärmen visar Svalnar.

Vänta tills maskinen är klar med nedkylningen. Kontrollera att alla ventilationsöppningar på maskinen är fria från hinder.

När maskinen har kylts ned återupptar den utskriften.

Om fläkten inte är igång ska du koppla bort maskinen från strömkällan i flera minuter. Anslut den sedan igen.

Toner saknas

Tonerkassetten eller trumman och tonerkassetten är inte korrekt installerade.

Ta ut tonerkassetten och trumman. Ta bort tonerkassetten från trumman och installera om tonerkassetten i trumman. Installera om tonerkassetten och trumman i maskinen. Om problemet kvarstår byter du ut tonerkassetten mot en ny.

imageimage Närliggande information: Byt tonerkassett

Toner slut

Tonerkassettens livslängd är nästan slut. Maskinen stoppar alla utskriftsfunktioner.

Byt ut tonerkassetten mot en ny.

Toner snart slut

Det går fortfarande att skriva ut om detta meddelande visas på LCD-skärmen. Tonerkassettens livslängd är nästan slut.

Beställ en ny tonerkassett nu, så att det finns en ersättningstonerkassett när Byt toner visas på LCD-skärmen.

Trumma ! Dra den gröna fliken fram och tillbaka på trumenheten.

Coronatråden på trumman måste rengöras.

Rengör trummans coronatråd.

image

Trumman eller tonerkassetten och trumman är inte korrekt installerade.

Placera tonerkassetten i trumman. Sätt sedan tillbaka tonerkassetten och trumman i maskinen.

Trumma sn. slut

Trumman måste snart bytas ut.

Köp en ny trumma innan meddelandet Byt ut trumma visas.

DCP-L2660DW/DCP-L2665DW/MFC-L2860DWE/MFC-L2860DW/MFC-L2862DW/MFC-L2922DW/MFC-L2960DW/MFC-L2980DW

Felmeddelande Orsak Åtgärd

2-sidigt inaktiverat

Maskinens bakre lucka är inte helt stängd.

Stäng maskinens bakre lucka tills den låser i stängt läge.

Det dubbelsidiga facket har inte installerats helt.

Sätt in det dubbelsidiga facket ordentligt i maskinen.

Bortkopplad

Personen i den andra änden eller dennes faxmaskin bröt samtalet.

Försök att sända eller ta emot på nytt.

Om samtal avbryts flera gånger och du använder ett VoIP-system (Internettelefoni) kan du försöka ändra kompatibiliteten till Grundläggande (för VoIP).

Byt toner

Tonerkassettens livslängd är nästan slut. Maskinen stoppar alla utskriftsfunktioner.

Om det finns tillgängligt utrymme i minnet lagras faxen i minnet.

Byt ut tonerkassetten mot en ny.

imageimage Närliggande information: Byt tonerkassett

Byt ut trumma

Det är dags att byta ut trumman.

Byt trumman.

imageimage Närliggande information: Byt trumman

Om det här meddelandet visas även efter att trumman bytts ut mot en ny har trummans räkneverk inte återställts.

Återställ trummans räkneverk.

imageimage Närliggande information: Återställ trummans räkneverk

Dokumentstopp

Dokumentet laddades inte eller matades fel, eller dokumentet som skannades från dokumentmataren var för långt.

Ta bort pappret som fastnat i dokumentmataren.

Ta bort smuts eller pappersrester från dokumentmatarens pappersbana.

Tryck på image.

Fel storlek

Pappersfacket som du har valt stöder inte den pappersstorlek som anges i skrivardrivrutinen.

Ändra skrivardrivrutinens inställning eller maskinens fackinställning så att den pappersstorlek som valts i skrivardrivrutinen matchar pappersstorleken som är laddad i det fack du valde.

Fel storlek

Papperet i facket har inte korrekt storlek.

Lägg i korrekt pappersformat i facket och ställ in pappersformat för facket.

Fel tonerkassett

Den installerade tonerkassetten är inte kompatibel med din maskin.

Ta bort tonerpatronen från trumman, och installera en tonerpatron med rätt produktkod.

imageimage Närliggande information: Byt tonerkassett

Gränsen överskreds

Den utskriftsgräns som är inställd för Secure Function Lock 3.0 är uppnådd.

Kontakta din administratör för att kontrollera dina inställningar för Secure Function Lock (Säkert funktionslås).

Ingen nummerpre.

Det finns ingen historik för inkommande samtal. Du har inte tagit emot några samtal eller så abonnerar du inte på din telefonoperatörs nummerpresentationstjänst.

Kontakta din telefonoperatör om du vill använda nummerpresentation.

Inget papper i fack 1

Papperet är slut i maskinen eller har inte placerats på rätt sätt i pappersfacken.

• Fyll på papper i pappersfacken. Se till att pappersguiderna är korrekt inställda.
  • Om det ligger papper i facket tar du bort det och fyller på igen. Se till att pappersguiderna är korrekt inställda.
  • Fyll inte på för mycket papper i pappersfacket.

Inget svar/uppt.

Numret du ringde svarar inte eller linjen är upptagen.

Kontrollera numret och försök igen.

Kan inte hitta

Skrivaren kan inte identifiera trumman.

Ta ut tonerkassetten och trumman. Ta bort tonerkassetten från trumman och installera om tonerkassetten i trumman. Installera om tonerkassetten och trumman i maskinen.

Skrivaren kan inte identifiera tonerkassetten.

Kan inte initiera pekskärm

Du tryckte på pekskärmen innan maskinen hade startats igång helt.

Se till så att det inte är något som rör vid eller ligger på pekskärmen.

Det kan hända att smuts har fastnat mellan pekskärmens nedre del och ramen.

Sätt i en hård pappersbit mellan pekskärmens nedre del och ramen och för den fram och tillbaka för att få bort smutsen.

Kan inte skanna ##

Maskinen har ett mekaniskt problem.

• Håll image intryckt för att stänga av maskinen, och starta den sedan igen.

• Om problemet kvarstår, kontakta Brothers kundtjänst eller din lokala Brother-återförsäljare.

Kan inte skanna

Dokumentet är för långt för dubbelsidig skanning.

Tryck på image. Använd rätt format på papperet för dubbelsidig skanning.

Kan inte skriva ut ##

Maskinen har ett mekaniskt problem.

• Håll image intryckt för att stänga av maskinen, vänta några minuter och starta den sedan igen.

• Om problemet kvarstår, kontakta Brothers kundtjänst eller din lokala Brother-återförsäljare.

Kassettfel

Sätt i tonerkassetten igen.

Tonerkassetten har inte installerats rätt.

Dra ut trumman och ta ut tonerkassetten och sätt tillbaka den i trumman igen. Sätt tillbaka trumman och tonerkassetten i maskinen.

Om problemet kvarstår, kontakta Brothers kundtjänst eller din lokala Brother-återförsäljare.

Komm. fel

En dålig telefonlinje har orsakat kommunikationsproblem.

Skicka faxet igen eller anslut maskinen till en annan telefonlinje. Be ditt telefonbolag att kontrollera linjen om problemet inte avhjälps.

Luckan är öppen

Den främre luckan är inte helt stängd.

Öppna och stäng maskinens främre lucka ordentligt.

Fixeringsluckan är inte helt stängt eller papperet har matats fel på maskinens baksida när du kopplade på strömmen.

Stäng fixeringsluckan som sitter bakom maskinens bakre lucka.

Dokumentmatarens lock är inte helt stängt.

Stäng dokumentmatarens lock.

Håll image intryckt för att stänga av maskinen, vänta några minuter och starta den sedan igen.

Om problemet kvarstår, kontakta Brothers kundtjänst eller din lokala Brother-återförsäljare.

Manuell matning

Manuell valdes som papperskälla i skrivardrivrutinen, men det finns inte något papper i det manuella inmatningsfacket.

Fylla på papper i det manuella inmatningsfacket.

Media matchar ej

Den medietyp som anges i skrivardrivrutinen skiljer sig från den papperstyp som anges i maskinens meny.

Fyll på rätt typ av papper i det fack som visas på LCD-skärmen eller välj korrekt medietyp under inställningen av papperstyp på maskinen.

Minnet är fullt

Maskinens minne är fullt.

Om faxning eller kopiering pågår

Gör något av följande:

• Tryck på image eller Avsluta och vänta tills annan pågående drift avslutas, och försök sedan igen.
  • Tryck på Skicka nu för att skicka de skannade sidorna.
  • Radera data från minnet. Stäng av minnesmottagning för att få extra minne.
  • Skriv ut faxmeddelandena i minnet.
Om ett utskriftsförfarande pågår:

Gör något av följande:

• Minska upplösningen.
  • Radera faxmeddelanden från minnet.

Självdiagnostik

Fixeringsenheten fungerar inte korrekt.

Håll image intryckt för att stänga av maskinen, vänta några sekunder och starta den sedan igen. Låt maskinen stå i beredskapsläge under 15 minuter med strömmen påslagen.

Fixeringsenheten är för varm.

Slut på faxminne

Maskinens faxminne är fullt.

Radera de onödiga faxdata som tagits emot om du använder funktionen för förhandsgranskning av fax.

Tryck på imageInställn. > Alla inställn. > Fax > Skriv ut fax för att skriva ut faxdata.

Stopp 2-sidigt

Pappret har fastnat i det 2-sidiga pappersfacket.

Dra ut pappersfacket och det 2-sidiga facket helt, öppna den bakre luckan och ta bort allt papper som fastnat. Stäng den bakre luckan och sätt tillbaka pappersfacket och det 2-sidiga facket ordentligt i maskinen igen.

Stopp bak

Papper har fastnat på maskinens baksida.

Öppna fixeringslocket och ta bort allt papper som fastnat. Stäng fixeringslocket. Tryck på Försök igen om felmeddelandet finns kvar.

Stopp i fack1

Papper har fastnat i det pappersfack som indikeras.

Dra ut pappersfacket helt och ta försiktigt bort allt papper som fastnat. Tryck tillbaka pappersfacket i maskinen.

Stopp inuti

Papper har fastnat inuti maskinen.

Öppna den främre luckan och ta bort tonerkassetten och trumman. Dra ut det papper som fastnat. Stäng den främre luckan.

Storleksfel 2-sidigt

Pappersformatet som angetts i skrivardrivrutinen och i maskinens inställning av pappersformat är inte lämpligt för automatisk dubbelsidig utskrift.

Tryck på image. Välj ett pappersformat som är lämpligt för dubbelsidig utskrift.

Det pappersformat som är lämpligt för automatisk dubbelsidig utskrift är A4.

Det papper som ligger i pappersfacket är inte korrekt format och är ej lämpligt för automatisk dubbelsidig utskrift.

Lägg i korrekt pappersformat i facket och ställ in pappersformat för facket.

Det pappersformat som är lämpligt för automatisk dubbelsidig utskrift är A4.

Svalnar

Temperaturen är för hög invändigt i maskinen. Maskinen gör ett avbrott i utskriftsjobbet och går in i nedkylningsläge. I nedkylningsläget kan du höra kylfläkten samtidigt som Svalnar visas på LCD-skärmen.

Vänta tills maskinen är klar med nedkylningen. Kontrollera att alla ventilationsöppningar på maskinen är fria från hinder.

När maskinen har kylts ned återupptar den utskriften.

Om fläkten inte är igång ska du koppla bort maskinen från strömkällan i flera minuter. Anslut den sedan igen.

Tillgång nekad

Den funktion du vill använda begränsas av Secure Function Lock 3.0.

Ring din administratör för att kontrollera dina inställningar för Secure Function Lock (Säkert funktionslås).

Toner saknas

Tonerkassetten eller trumman och tonerkassetten är inte korrekt installerade.

Ta ut tonerkassetten och trumman. Ta bort tonerkassetten från trumman och installera om tonerkassetten i trumman. Installera om tonerkassetten och trumman i maskinen. Om problemet kvarstår byter du ut tonerkassetten mot en ny.

imageimage Närliggande information: Byt tonerkassett

Toner slut

Tonerkassettens livslängd är nästan slut.

Byt ut tonerkassetten mot en ny.

Toner snart slut

Det går fortfarande att skriva ut om detta meddelande visas på LCD-skärmen. Tonerkassettens livslängd är nästan slut.

Beställ en ny tonerkassett nu, så att det finns en ersättningstonerkassett när Byt toner visas på LCD-skärmen.

Trumma !

Coronatråden på trumman måste rengöras.

Rengör trummans coronatråd.

image

Trumman eller tonerkassetten och trumman är inte korrekt installerade.

Placera tonerkassetten i trumman. Sätt sedan tillbaka tonerkassetten och trumman i maskinen.

Trumma snart slut

Trumman måste snart bytas ut.

Köp en ny trumma innan meddelandet Byt ut trumma visas.

Utskriftsdata fullt

Maskinens minne är fullt.

Tryck på image och radera tidigare lagrade data för säker utskrift.