6 Routineonderhoud

De verbruiksartikelen vervangen

Wanneer een van deze onderdelen aan vervanging toe is, wordt op het LCD-scherm een waarschuwingsmelding weergegeven.
Meldingen op LCD-scherm
Te vervangen artikel
Vervangen na ongeveer
Hoe gaat u te werk
Bestelnr.
Einde duur toner
Tonercartridge
<Zwart>
2500 pagina's12
5000 pagina's13
<Cyaan, Magenta, Geel>
1500 pagina's12
4000 pagina's13
TN-130C2, TN-130M2, TN-130Y2, TN-130BK2, TN-135C3, TN-135M3, TN-135Y3, TN-135BK3
Afvaltoner vol
Doos voor afgewerkte toner
20.000 pagina's4
WT-100CL
1
bij een bladvulling van 5 % (A4- of Letter-formaat). Hoeveel pagina’s u daadwerkelijk kunt afdrukken, is afhankelijk van de gebruikte afdrukbewerkingen en papiersoort.
2
Normale tonercartridge.
3
Tonercartridge met grote capaciteit.
4
bij 5% bladvulling voor elk van de kleuren CMYK (A4- of Letter-formaat). Hoeveel pagina’s u daadwerkelijk kunt afdrukken, is afhankelijk van de gebruikte afdrukbewerkingen en papiersoort.
De volgende meldingen worden op het LCD weergegeven wanneer de printer klaar is voor gebruik. Deze meldingen waarschuwen u dat u de verbruiksartikelen moet vervangen voordat ze helemaal op zijn. Voorkom onnodig ongemak, zorg dat u reserve-artikelen bij de hand hebt voordat de printer stopt met afdrukken.
Meldingen op LCD-scherm
Te vervangen artikel
Vervangen na ongeveer
Hoe gaat u te werk
Bestelnr.
Gereed
Figuur
Tonercartridge, zwart
2500 pagina's123
5000 pagina's124
TN-130BK3 TN-135BK4
Gereed
Figuur
Tonercartridge, geel
1500 pagina's123
4000 pagina's124
TN-130Y3 TN-135Y4
Gereed
Figuur
Tonercartridge, magenta
TN-130M3 TN-135M4
Gereed
Figuur
Tonercartridge, cyaan
TN-130C3 TN-135C4
1
Bij een bladvulling van 5 % (A4- of Letter-formaat). Hoeveel pagina’s u daadwerkelijk kunt afdrukken, is afhankelijk van de gebruikte afdrukbewerkingen en papiersoort.
2
Als de gele en magenta tonercartridges bijvoorbeeld bijna leeg zijn, is de indicatie Bsymbol.squfBsymbol.squBsymbol.squBsymbol.squf (Bsymbol.squ=knippert Bsymbol.squf).
Als de gele en de magenta tonercartridges helemaal leeg zijn, verdwijnt de indicatie Bsymbol.squf.
3
Normale tonercartridge.
4
Tonercartridge met grote capaciteit.
In de onderstaande tabel staan de onderhoudsmeldingen, die afwisselend met de melding Gereed op de bovenste regel van het LCD-scherm worden weergegeven als de printer in de status Gereed staat. Deze meldingen waarschuwen u dat u het artikel in kwestie zo spoedig mogelijk dient te vervangen, omdat het bijna helemaal verbruikt is. De printer gaat verder met afdrukken wanneer een van deze meldingen op het LCD-scherm wordt weergegeven.
Meldingen op LCD-scherm
Te vervangen artikel
Vervangen na ongeveer
Hoe gaat u te werk
Bestelnr.
Drum bijna op
Drumkit
17.000 pagina’s1
Raadpleeg Drumkit
DR-130CL
TonerAfvBijnaVol
Doos voor afgewerkte toner
20.000 pagina's12
WT-100CL
Vervang OPC-riem
OPC-riem
50.000 pagina's1
BU-100CL
Fuser op
Fuser
80.000 pagina's1
Bel uw wederverkoper of de klantendienst van Brother en bestel een nieuwe fuser.

Laser op
Lasereenheid
100.000 pagina's1
Bel uw wederverkoper of de klantendienst van Brother en bestel een nieuwe lasereenheid.

Vervang PF-kit 1, 2
Papierinvoerkit 1, 2
(Pick-up rol, scheidingskussentje)
100.000 pagina's1
Bel uw wederverkoper of de klantendienst van Brother en bestel een nieuwe papierinvoerkit voor lade 1, 2.

Vervang PF-kitMP
Papierinvoerkit van MF lade.
(Pick-up rol, scheidingskussentje)
50.000 pagina's1
Neem contact op met uw wederverkoper of met de klantendienst van Brother om een nieuwe papierinvoerkit voor de MF lade te bestellen.

1
Als u afdrukt op papier van A4- of Letter-formaat. Hoeveel pagina’s u daadwerkelijk kunt afdrukken, is afhankelijk van de gebruikte afdrukbewerkingen en papiersoort.
2
bij 5% bladvulling voor elk van de kleuren CMYK (A4- of Letter-formaat).
Opmerking Opmerking
•
Gooi afgewerkte artikelen weg in overeenstemming met de plaatselijk geldende reguleringen, niet met uw huisvuil. Met vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke afvalverzamelplaats. Zorg dat de verbruiksartikelen altijd goed verpakt worden weggeworpen, zodat er geen resten materiaal uit kunnen vallen.
•
Het is raadzaam de verbruiksartikelen op een stuk papier te plaatsen, voor het geval dat het materiaal in het artikel per ongeluk wordt geknoeid.
•
Als u papier gebruikt dat niet een precies equivalent is van het aanbevolen papier, zullen de diverse verbruiksartikelen en printeronderdelen minder lang meegaan.
•
De bij benadering gegeven levensduur voor de tonercartridges en de doos voor afgewerkte toner is gebaseerd op een gemiddelde bladvulling van 5% van het bedrukbare gedeelte met gebruikmaking van een willekeurige tonercartridge. Hoe vaak de cartridges vervangen moeten worden, hangt af van de complexiteit van de afgedrukte pagina's, het bladvullingspercentage en de gebruikte papiersoort.

Tonercartridges

Opmerking Opmerking
•
Hoeveel toner daadwerkelijk wordt gebruikt, is afhankelijk van de bladvulling en van de instelling die voor de afdrukdichtheid is geselecteerd.
•
Pak een nieuwe tonercartridge pas uit wanneer u hem in de printer gaat installeren.

De melding Toner bijna op

Controleer de afgedrukte pagina’s regelmatig, en ook de paginateller en de meldingen op het LCD-scherm. Als de indicatie Bsymbol.squf begint te knipperen, betekent dit dat er bijna geen toner meer in de printer zit, of dat de toner niet gelijkmatig in de cartridges is verdeeld.
Gereed
Bsymbol.squf Bsymbol.squ Bsymbol.squ Bsymbol.squf
De vier Bsymbol.squf blokjes (ook Bsymbol.squ, Bsymbol.squ=knippert Bsymbol.squf) geven de tonercartridges van links naar rechts aan: Zwart (K), Geel (Y), Magenta (M), Cyaan (C) .
Hoewel u nog ongeveer 300 pagina's kunt afdrukken (bij een bladvulling van 5%) wanneer u de eerste waarschuwing krijgt dat de toner bijna op is, is het toch verstandig om de tonercartridge te vervangen voordat deze helemaal leeg is. Wanneer de toner helemaal op is, verdwijnt de indicatie Bsymbol.squf van het LCD-scherm.

De melding Einde duur toner

Wanneer de onderstaande melding op het LCD-scherm verschijnt, moet de tonercartridge worden vervangen:
Einde duur toner
Vervang Zwart(K)
Op de tweede regel van het LCD wordt aangegeven welke kleur u moet vervangen.

Een tonercartridge vervangen

Opmerking Opmerking
•
Om een hoge afdrukkwaliteit te garanderen, raden wij u aan om alleen originele tonercartridges van Brother te gebruiken. Neem contact op met uw wederverkoper of de klantendienst van Brother als u nieuwe tonercartridges wilt kopen.
•
Wij raden u aan om telkens wanneer u de tonercartridge vervangt ook de printer te reinigen. Raadpleeg Reinigen.
Voorzichtig Voorzichtig

Pak een nieuwe tonercartridge pas uit wanneer u hem in de printer gaat installeren. Als de tonercartridge gedurende langere tijd zonder verpakking wordt opgeslagen, zal hij minder lang meegaan.

Als een uitgepakte drumkit aan direct (zon)licht wordt blootgesteld, kan de drum beschadigd worden.

Installeer de tonercartridge onmiddellijk nadat u de bescherming hebt verwijderd in de drumkit. Raak de onderdelen die hier gearceerd staan afgebeeld NIET aan, daar dit de afdrukkwaliteit nadelig kan beïnvloeden.
Figuur
Voorzichtig Voorzichtig

Voor de VS en Canada

Brother strongly recommends that you do not refill the toner cartridge provided with your printer. We also strongly recommend that you continue to use only genuine Brother brand replacement toner cartridges. Use or attempted use of potentially incompatible toner and/or cartridges in the Brother machine may cause damage to the machine and/or may result in unsatisfactory print quality. Our warranty coverage does not apply to any problem that is caused by the use of unauthorized third party toner and/or cartridges. To protect your investment and obtain premium performance from the Brother machine, we strongly recommend the use of genuine Brother supplies.
Voorzichtig Voorzichtig

Voor Engeland en andere landen

De machines van Brother zijn ontworpen voor gebruik met toner van een bepaalde specificatie en werken optimaal wanneer ze worden gebruikt met originele tonercartridges van het merk Brother. Brother kan deze optimale werking niet garanderen wanneer toner of tonercartridges van andere specificaties worden gebruikt. Brother raadt u derhalve af met deze machines cartridges anders dan originele cartridges van het merk Brother te gebruiken.

Wanneer de drumkit of een ander onderdeel van deze machine wordt beschadigd omdat producten van andere fabrikanten zijn gebruikt, dan worden daaruit voortvloeiende reparaties niet door de garantie gedekt.
1
Zet de printer uit. Druk op de knop waarmee de voorklep wordt geopend en maak deze klep open.
Figuur
2
Houd de groene hendel van de drum vast. Til de drum omhoog en trek hem zo ver mogelijk uit de printer.
Figuur
3
Houd de tonercartridge aan de handgreep vast en trek hem uit de drum. Herhaal dit voor alle tonercartridges.
Figuur
Voorzichtig Voorzichtig

Wij raden u aan om de tonercartridges op een schoon, plat oppervlak te plaatsen en er een stuk papier onder te leggen voor het geval dat er toner wordt geknoeid.

De tonercartridge NIET in vuur werpen. Hij kan dan namelijk ontploffen en verwondingen veroorzaken.

Ga voorzichtig met de tonercartridge om. Knoeit u toner op uw handen of uw kleren, veeg deze dan onmiddellijk af of was ze onmiddellijk in koud water.

Raak de onderdelen die hier gearceerd staan afgebeeld NIET aan, daar dit problemen met de afdrukkwaliteit kan veroorzaken.
Figuur
Figuur
Figuur
Opmerking Opmerking
•
Stop de tonercartridge in een geschikte zak en sluit deze goed af, zodat er geen toner geknoeid kan worden.
•
Gooi de afgewerkte tonercartridge weg in overeenstemming met de plaatselijk geldende reguleringen, niet met uw huisvuil. Met vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke afvalverzamelplaats.
4
Reinig de coronadraad als volgt:
(1)
Duw op de grendeltjes van het witte coronadraaddeksel (1) om dit te openen.
Figuur
(2)
Reinig de coronadraad in het inwendige van de drum door het groene plaatje voorzichtig een paar maal heen en weer te schuiven.
Figuur
Voorzichtig Voorzichtig

Vergeet niet om het plaatje weer in de beginstand te zetten Bsymbol.utri (1). Doet u dit niet, dan kan er een verticale streep op de afgedrukte pagina's komen te staan.
(3)
Sluit het deksel van de coronadraad.
Figuur
(4)
Herhaal stap (1) t/m (3) voor elk van de drie andere coronadraden.
5
Pak de nieuwe tonercartridge uit. Houd de tonercartridge met beide handen vast en schud hem voorzichtig vijf à zes keer heen en weer om de toner gelijkmatig in de cartridge te verspreiden.
Figuur
6
Verwijder de bescherming.
Figuur
7
Houd de tonercartridge aan de handgreep vast en schuif hem in de drum. Zorg dat u de juiste kleur toner op de juiste plaats installeert, zoals op het etiket op de drum is aangegeven, en vouw de handgreep (1) van de tonercartridge neer nadat deze is geplaatst. Herhaal dit voor alle tonercartridges.
Figuur
Figuur
1.C - Cyaan
2.M - Magenta
3.Y - Geel
4.K - Zwart
8
Plaats de drumkit weer in de printer.
Figuur
9
Sluit de voorklep van de printer.
Figuur
10
Zet de printer aan.
Voorzichtig Voorzichtig

Pas WANNEER op het LCD Gereed wordt weergegeven, mag u de printer uitzetten en de voorklep openmaken.