3 Driver en software

Printerdriver

Een printerdriver is een stuurprogramma dat gegevens in het door de computer gebruikte formaat omzet in een formaat dat door een bepaalde printer kan worden gebruikt. Dit formaat is meestal een printeropdrachttaal of een page description language (PDL).
Op de meegeleverde cd-rom staan printerdrivers voor de volgende versies van Windows® en Macintosh®. U kunt de meest recente printerdriver voor deze besturingssystemen ook downloaden vanaf het Brother Solutions Center op http://solutions.brother.com
U vindt de instructies voor het installeren van de printerdriver voor Windows® en Macintosh® in de installatiehandleiding.
Raadpleeg De printerdriver verwijderen als u de printerdriver wilt verwijderen.
Opmerking Opmerking

Meer informatie over de generieke PCL-driver en de Linux-printerdriver is te vinden op onze website op http://solutions.brother.com.

GDI-driver
Brother-laserdriver
Windows® 98/Me
Windows® 2000
Windows® XP
Windows Vista®
Bsymbol.cir-i

Mac OS® 9.1 t/m 9.2
Mac OS® X 10.2.4 of recenter

Bsymbol.cir-i
Linux (Mandrake 9.1, Red Hat 9.0, SuSE Linux 8.2, Debian 3.0r1)
Bsymbol.cir-i

Wanneer u via de computer afdrukt, kunt u de volgende printerinstellingen wijzigen.
•
Papierformaat
•
Meerdere pagina’s afdrukken
•
Afdrukstand
•
Aantal
•
Soort papier
•
Papierinvoer
•
Resolutie
•
Tonerbespaarstand
•
Handmatig tweezijdig afdrukken1
•
Watermerk1
•
Taak spoolen1
•
Snelle printerinstelling1
•
Slaaptijd1
•
Statusvenster1
•
Beheerder1 2
•
Paginabescherming1
•
Datum & tijd afdrukken1
•
Dichtheid afstellen1
•
Foutmelding afdrukken1
1
Deze instellingen zijn niet beschikbaar in de Brother-laserdriver voor Macintosh®.
2
Deze instellingen zijn niet beschikbaar onder Windows® 2000/XP en Windows Vista®.

voor Windows®

Functies in de printerdriver

Op de website Brother Solutions Center op http://solutions.brother.com kunt u de meest recente printerdriver downloaden en aanvullende informatie krijgen.
U kunt instellingen ook wijzigen door in het dialoogvenster Eigenschappen te klikken op de afbeelding aan de linkerkant van het tabblad Normaal. Raadpleeg Help in de printerdriver voor meer informatie hierover.
Raadpleeg Help in de printerdriver voor meer informatie hierover.
Opmerking Opmerking

De schermen in dit onderdeel zijn afkomstig uit Windows® XP. De schermen op uw pc kunnen er anders uitzien, afhankelijk van uw besturingssysteem.

Het tabblad Normaal

Opmerking Opmerking

Als u Windows® 2000, XP of Windows Vista® gebruikt, kunt u het tabblad Normaal openen door te klikken op Voorkeursinstellingen... in het tabblad Algemeen van het dialoogvenster Printereigenschappen.
U kunt instellingen ook wijzigen door te klikken op de afbeelding aan de linkerkant van het tabblad Normaal.
Figuur
1
Kies de instellingen voor Papierformaat, Meerdere pag. afdrukken, Afdrukstand, Aantal en Soort papier (1).
2
Kies de Papierbron (2).
3
Klik op OK om de gekozen instellingen toe te passen.
Klik op Standaard en dan op OK om de standaardinstellingen te herstellen.

Het tabblad Geavanceerd

Opmerking Opmerking

Als u Windows® 2000, XP of Windows Vista® gebruikt, kunt u het tabblad Geavanceerd openen door te klikken op Voorkeursinstellingen... in het tabblad Algemeen van het dialoogvenster Printereigenschappen.
Figuur
Klik op een pictogram om de desbetreffende functie in te stellen.
•
Afdrukkwaliteit (1)
•
Tweezijdig afdrukken (2)
•
Watermerk (3)
•
Pagina-instelling (4)
•
Opties apparaat (5)

Afdrukkwaliteit

Selecteer de resolutie, tonerbespaarstand en afdrukinstellingen of de instelling voor het afdrukken met grijstinten.
•
Resolutie
Voor de resolutie zijn de volgende instellingen mogelijk:
•
HQ 1200
•
600 dpi
•
300 dpi
•
Tonerbespaarstand
De tonerbespaarstand helpt u kosten te besparen omdat er minder toner wordt gebruikt. In deze stand zien de afdrukken er lichter uit.
•
Afdrukinstellingen
U kunt de afdrukinstellingen zelf wijzigen.
•
Auto
Als u de knop Auto selecteert, dan zal de printer automatisch met de beste afdrukinstellingen afdrukken.
•
Handmatig
U kunt de instellingen handmatig wijzigen door de knop Handmatig te selecteren en op de knop Instelling te klikken.
Bij gebruik van Windows® 98/Me: helderheid, contrast en andere instellingen.
Bij gebruik van Windows® 2000/XP, Windows Vista®: halftonen printer, halftonen systeem, grijstinten verbeteren.

Tweezijdig afdrukken (duplex)

•
Handmatig tweezijdig afdrukken
Als u de knop voor Handmatig tweezijdig afdrukken selecteert, wordt een dialoogvenster geopend waar u de benodigde instellingen voor tweezijdig afdrukken kunt maken. Voor elke afdrukstand zijn er zes manieren waarop tweezijdig kan worden afgedrukt.
•
Inbindmarge
Als u de optie Inbindmarge activeert, dan kunt u een waarde voor de inbindmarge in millimeters of in inches aangegeven.

Watermerk

U kunt een logo met watermerk of tekst op uw documenten afdrukken.
Als u een watermerk in de vorm van een bitmap-bestand gebruikt, kunt u de grootte ervan wijzigen en het watermerk op een willekeurige plaats neerzetten.
Als u tekst voor uw watermerk gebruikt, kunt u het lettertype wijzigen, evenals het contrast en de hoek waaronder het op papier wordt afgedrukt.

Pagina-instelling

U kunt de schaal van het af te drukken beeld wijzigen, in spiegelbeeld afdrukken of het beeld 180 graden draaien.

Opties apparaat

Figuur
In dit tabblad kunt u de volgende Printerfuncties instellen.
(U kunt rechtstreeks naar de pagina met een Printerfunctie gaan door in de onderstaande lijst op de betreffende functienaam te klikken.)
•
Taak spoolen
•
Snelle printerinstelling
•
Slaaptijd
•
Statusvenster
•
Beheerder (alleen bij gebruik van Windows® 98/Me)
•
Paginabescherming
•
Datum & tijd afdrukken
•
Dichtheid afstelling
•
Foutmelding afdrukken
Opmerking Opmerking

De lijst van Printerfuncties kan variëren, afhankelijk van het model.
•
Taak spoolen
De printer bewaart gegevens die u opnieuw wilt afdrukken.
U kunt een document nogmaals afdrukken zonder de gegevens opnieuw vanaf uw pc te verzenden. Als u een taak opnieuw wilt afdrukken, houdt u de toets Go ongeveer 4 seconden ingedrukt totdat alle lampjes op volgorde gaan branden (Toner, Drum, Error, Ready).
Opmerking Opmerking
•
De functie Reprint is niet beschikbaar als u meerdere kopieën afdrukt.
•
Als u wilt voorkomen dat anderen uw gegevens afdrukken met behulp van de functie Reprint, dan moet u onder Taak spoolen het vakje Gebruik reprint deselecteren.
•
Snelle printerinstelling
U kunt de functie Snelle printerinstelling aan- of uitzetten. Op uw computerscherm wordt een keuzevenstertje weergegeven. Hier kunt u de instellingen van de volgende functies wijzigen:
•
Meerdere pagina's afdrukken
•
Handmatig tweezijdig afdrukken
•
Tonerbespaarstand
•
Papierinvoer
•
Soort papier
•
Slaaptijd
Als de printer een bepaalde tijd lang geen gegevens ontvangt (time-out), schakelt hij over op de slaapstand. In de slaapstand lijkt het of de printer uitstaat. De standaard time-out is 5 minuten. Als de intelligente slaapstand is geselecteerd, wordt deze instelling automatisch aangepast aan de regelmaat waarmee uw printer wordt gebruikt. Wanneer de printer in de slaapstand staat, zijn de lampjes uit, maar kan de printer nog wel gegevens van de computer ontvangen. Zodra de printer een bestand of gegevens ontvangt, wordt hij automatisch geactiveerd en gaat hij afdrukken. Ook als u op de toets Go drukt, wordt de printer weer geactiveerd.
U kunt de slaapstand uitschakelen. Als u de slaapstand wilt uitschakelen, klikt u in het tabblad Geavanceerd op het symbool voor Opties apparaat en kiest u Slaaptijd. Dubbelklik op het woord Slaaptijd in het venster Slaaptijd. Nu wordt de functie Slaaptijd uit weergegeven. Klik op Slaaptijd uit om te voorkomen dat de printer naar de slaapstand overschakelt. De functie Slaaptijd uit kan worden verborgen door in het venster Slaaptijd nogmaals op het woord Slaaptijd te dubbelklikken. Wij raden u aan om de slaapstand ten behoeve van energiebesparing in te schakelen.
•
Statusvenster
Als deze functie is geactiveerd, wordt tijdens het afdrukken de printerstatus getoond (fouten die zijn opgetreden en dergelijke). Standaard is het Statusvenster ingeschakeld. Als u het Statusvenster wilt uitschakelen, gaat u naar het tabblad Geavanceerd, waar u Opties apparaat selecteert en Statusvenster instelt.
•
Beheerder (alleen bij gebruik van Windows® 98/Me)
Beheerders kunnen het aantal kopieën dat wordt afgedrukt beperken, en de instellingen voor schaal en watermerk op slot zetten.
•
Wachtwoord
In dit vak moet u het wachtwoord invoeren.
•
Wachtwoord instellen
Klik hier om het wachtwoord te wijzigen.
•
KOPIEEN VERGRENDELEN
Hier kunt u het afdrukken van meerdere pagina’s op slot zetten.
•
WATERMERK VERGRENDELEN
Hier kunt u de huidige instellingen voor het watermerk op slot zetten, zodat deze niet kunnen worden gewijzigd.
•
SCHAAL VERGRENDELEN
U kunt de instellingen voor de schaal zoals hieronder aangegeven vergrendelen. 1 op 1 100%
•
Paginabescherming
‘Paginabescherming’ betekent dat er extra geheugen wordt gereserveerd voor het produceren van beelden die een hele pagina beslaan.
U kunt kiezen uit AUTOM., UIT en Standaardwaarde.
Dankzij de paginabescherming kan de printer een beeld dat een hele pagina beslaat eerst in zijn geheugen "voor de geest halen" voordat het op papier wordt gezet. Deze functie komt van pas wanneer de printer wacht met het afdrukken van een beeld omdat dit erg ingewikkeld is.
•
Datum & tijd afdrukken
Datum: geef hier aan in welke notatie de datum moet worden weergegeven.
Tijd: geef hier aan in welke notatie de tijd moet worden weergegeven.
•
Dichtheid afstelling
Selecteer een hogere of een lagere afdrukdichtheid.
•
Foutmelding afdrukken
U kunt aangeven dat de printer bij een fout een rapport afdrukt. Raadpleeg Afgedrukte foutmeldingen voor meer informatie over fouten.
U kunt kiezen uit Standaardwaarde (AAN), AAN en UIT.

Tabblad Lade-instellingen

•
Instelling papierbron (1)
Hiermee wordt waargenomen welk papierformaat in de verschillende laden is geplaatst.
Figuur
Het tabblad Ondersteuning
Opmerking Opmerking

Als u Windows® 2000, XP of Windows Vista® gebruikt, kunt u het tabblad Ondersteuning openen door te klikken op Voorkeursinstellingen... in het tabblad Algemeen van het dialoogvenster Printereigenschappen.
•
Op de website Brother Solutions Center op http://solutions.brother.com kunt u de meest recente driver downloaden en aanvullende productinformatie krijgen.
U kunt de versie van de driver controleren.
U kunt de huidige instellingen van de driver controleren.
U kunt een pagina met de printerinstellingen afdrukken.
Figuur