Home > Beveiliging > Gebruik IPsec > Inleiding tot IPsec

Inleiding tot IPsec

IPsec (Internet Protocol Security) is een beveiligingsprotocol waarbij een optionele Internet Protocol-functie wordt gebruikt om gegevensmanipulatie te voorkomen en de vertrouwelijkheid te waarborgen van gegevens die als IP-pakketten worden verzonden. IPsec versleutelt gegevens die via een netwerk verstuurd worden, zoals afdrukgegevens die vanaf computers naar een printer worden verzonden. Aangezien de gegevens bij de netwerklaag versleuteld worden, maken programma's die een protocol van een hoger niveau toepassen gebruik van IPsec, zelfs als de gebruiker hiervan niet op de hoogte is.

IPsec ondersteunt de volgende functies:

• IPsec-verzendingen

Conform de voorwaarden van de IPsec-instelling verzendt een met het netwerk verbonden computer gegevens naar en ontvangt hij gegevens van het opgegeven apparaat met behulp van IPsec. Wanneer apparaten met behulp van IPsec beginnen te communiceren, worden eerst sleutels uitgewisseld met Internet Key Exchange (IKE), en worden de gegevens vervolgens verzonden met behulp van deze sleutels.

Daarnaast heeft IPsec twee bedieningsmodi: de transportmodus en de tunnelmodus. De modus Transport wordt voornamelijk gebruikt voor communicatie tussen apparaten, en de modus Tunnel wordt gebruikt in omgevingen zoals een Virtual Private Network (VPN).

image

Voor IPsec-verzendingen dient aan de volgende voorwaarden te worden voldaan:

• Er is een computer die kan communiceren via IPsec verbonden met het netwerk.
    • Uw apparaat is geconfigureerd voor IPsec-communicatie.
    • De computer die verbonden is met uw apparaat is geconfigureerd voor IPsec-verbindingen.
  • IPsec-instellingen

Dit zijn de instellingen die nodig zijn voor verbindingen via IPsec. Deze instellingen kunnen geconfigureerd worden met behulp van Beheer via een webbrowser.

image

Om de IPsec-instellingen te configureren, moet u een browser gebruiken op een computer die met het netwerk is verbonden.