I det här avsnittet får du hjälp att välja papper till skrivaren.
Obs
Papperet kan fastna eller matas fel i skrivaren om du använder ett annat papper än de som rekommenderas. Läs Rekommenderat papper.
Innan du köper papper i storförpackning
Kontrollera att papperet är lämpligt för skrivaren.
Kopieringspapper
Papper delas in efter användningsområde, som till exempel papper avsett för utskrift i skrivare eller kopieringspapper. Användningsområdet anges vanligtvis på pappersförpackningen. Läs på förpackningen för att avgöra om papperet är lämpligt för laserskrivare. Använd papper som är avsett för laserskrivare.
Pappersvikt
Vikten på det papper som vanligtvis används varierar i olika länder. Vi rekommenderar att du använder papper med en pappersvikt på mellan 75 och 90 g/m2. Skrivaren klarar dock även tunnare eller tjockare pappersvikter.
Enhet
Europa
USA
g/m2
80 till 90
75 till 90
lb
20 till 24
Långa och korta fibrer
Pappersfibrerna likriktas under papperstillverkningen. Det som vi kallar långfibrigt papper är papper där fibrerna är parallella med pappersmatningsriktningen.
Papper kan delas in i två typer, med långa eller korta fibrer. Fiberriktningen hos långfibrigt papper är parallell med papperets matningsriktning i skrivaren. Fiberriktningen hos kortfibrigt papper är vinkelrät mot papperets matningsriktning i skrivaren. De flesta kopieringspapper är långfibriga, men det finns även kortfibriga papper. Vi rekommenderar att du använder långfibrigt papper i den här skrivaren. Papper med korta fibrer är inte lämpliga för skrivarens frammatning, eftersom de inte är tillräckligt starka.
Syrabehandlat och neutraliserat papper
Papper kan indelas i syrabehandlat papper och neutraliserat papper.
Inom modern papperstillverkning använde man tidigare ofta syrabehandlat papper, men på senare tid har neutraliserat papper använts av miljömässiga skäl.
Många former av syrabehandlat papper finns dock i återvinningspapper. Vi rekommenderar att du använder neutraliserat papper i den här skrivaren.
Det går att skilja mellan syrabehandlat papper och neutraliserat papper med en speciell avkännarpenna.
Utskriftsyta
Papperets egenskaper kan variera en aning på framsidan och baksidan av ett ark.
I regel är utskriftssidan den sida man ser när man öppnar pappersförpackningen. Följ alla eventuella anvisningar på pappersförpackningen. Utskriftssidan brukar markeras med en pil.
Fuktvärde
Fuktvärdet anger hur mycket vatten som finns kvar i papperet efter tillverkningen. Detta är en av papperets viktigaste egenskaper. Värdet kan variera kraftigt beroende på förvaringsmiljön, men papper innehåller vanligtvis cirka 5 viktprocent vatten. Eftersom papper ofta suger upp vatten kan vattenhalten ibland vara runt 10 % i en omgivning med hög luftfuktighet. När vattenhalten ökar ändras papperets egenskaper kraftigt. Tonerns fästförmåga kan försämras. Vid förvaring och användning av papper rekommenderar vi att den omgivande luftfuktigheten är mellan 50 och 60 %.