BOOTP:tä voidaan käyttää RARP:n sijasta. Sen etuna on, että sillä voidaan määrittää aliverkon peite ja yhdyskäytävä. Jos haluat määrittää IP-osoitteen BOOTP:n avulla, varmista, että BOOTP on asennettu isäntäkoneelle ja että se on käynnissä (sen tulee näkyä isäntäkoneen /etc/services-tiedostossa todellisena palveluna; saat lisätietoja kirjoittamalla man bootpd tai katsomalla järjestelmän oppaita). BOOTP käynnistetään yleensä /etc/inetd.conf-tiedoston kautta, joten se voi olla tarpeen ottaa käyttöön poistamalla #-merkki kyseisen tiedoston bootp-rivin edestä. Tyypillinen /etc/inetd.conf-tiedoston bootp-rivi voi olla seuraavanlainen:
#bootp dgram udp wait /usr/etc/bootpd bootpd -i
Rivin nimi voi olla järjestelmästä riippuen ”bootps” tai ”bootp”.

Vinkki
| Kun haluat ottaa BOOTP:n käyttöön, poista #-merkki tekstieditorissa (jos #-merkkiä ei ole, BOOTP on jo käytössä). Muokkaa sitten BOOTP-asetustiedostoa (yleensä /etc/bootptab) ja anna tulostuspalvelimen nimi, verkon tyyppi (1, jos Ethernet), MAC-osoite (Ethernet-osoite) sekä IP-osoite, aliverkon peite ja yhdyskäytävä. Valitettavasti tälle ei ole standardimuotoa, joten tarkat ohjeet tulee katsoa järjestelmän oppaista (monien UNIX ®-järjestelmien bootptab-tiedostoissa on myös malleja, joita voi käyttää apuna). Esimerkkejä tyypillisistä /etc/bootptab-riveistä: (alla näkyvä ”BRN” on langattoman verkon ”BRW”). BRN310107 1 00:80:77:31:01:07 192.168.1.2 ja: BRN310107:ht=ethernet:ha=008077310107:\ip=192.168.1.2: |
Tietyt BOOTP-isäntäohjelmistototeutukset eivät vastaa BOOTP-kyselyihin, jos asetustiedostossa ei ole lataustiedoston nimeä. Luo siinä tapauksessa isäntäkoneelle tyhjä tiedosto ja lisää tämän tiedoston nimi ja polku asetustiedostoon.
Samoin kuin RARP:tä käytettäessä, tulostuspalvelin saa IP-osoitteen BOOTP-palvelimelta, kun kirjoittimeen kytketään virta.