MFC-J6510DW

Käytössä on VoIP-linja (Voice over Internet Protocol) ja faksien vastaanotto ei toimi. Mitä tehdä?

VoIP-yhteyksillä puhelinliikenne kulkee internetin kautta eikä perinteistä puhelinlinjaa pitkin. Brotherin fakseissa ei ole suoraa tukea VoIP (Voice Over Internet Protocol)-tyyppisille puhelinyhteyksille, mutta jos ongelmat rajoittuvat vain faksin vastaanottoon, silloin todennäköisesti vika ei ole VoIP-linjassa. Tarkista ensin puhelinjohdon kytkentä, paperinsyötön toiminta, näytössä olevat virheilmoitukset jne. ennen kuin alat tehdä muutoksia VoIP-palveluun.

1. Tarkista kuuleeko Brother vapaaäänen. Lisätietoja UKKsta "Kuinka tarkistan havaitseeko Brother vapaaäänen?".

- Jos vapaaääni kuuluu, jatka kohdasta 4.

- Jos vapaaääni ei kuulu, tarkista että puhelinjohto on liitetty Brotherissa liittimeen jossa lukee LINE ja se menee suoraan seinäpistorasiaan. Tarkista että johto on hyvin kiinni molemmissa päissä ja että käytät Brotherin puhelinjohtoa. Jos vapaaääni ei kuulu, jatka kohdasta 2.

VoIP -tyyppisillä puhelinyhteyksillä Brotherin puhelinjohdon välipistokkeen ja seinäpistorasian välissä on usein jakaja tai muiden laitteiden välipistokkeita. Poista kaikki ylimääräiset laitteet ja liitä puhelinjohto suoraan seinäpistorasiaan ja Brotherissa liittimeen jossa lukee LINE. Näin voidaan määritellä onko ongelma puhelinverkon puolella tai Brotherissa.

2. Tarkista että näytössä näkyy päivämäärä ja kellonaika.

- Jos näytössä näkyy päivämäärä ja kellonaika jatka kohdasta 3.

- Jos näytössä on virheilmoitus (kuten väri loppu tai paperi juuttui), katso UKK:sta miten po. virheilmoituksen tullessa toimitaan.

- Jos näytössä ei näy mitään:

1. Tarkista että verkkojohto on kiinni pistorasiassa. Jos käytät jatkojohtoa kytke verkkojohto suoraan seinäpistorasiaan. Jos sähköjohto on liitetty ylijännitesuojaan tai kytkimellä varustettuun jatkopistorasiaan, irroita johto ja kytke se suoraan seinäpistorasiaan. Näin voidaan määritellä onko ongelma johdossa tai Brotherissa.

Brother suosittelee ylijännitesuojan käyttöä laitteen yhteydessä. Paras ylijännitesuoja liitetään sekä puhelinjohtoon että sähköjohtoon ja se johtaa molemmista tulevat ylijännitteet sähköverkon maahan. Ylijännitesuoja on siis liitettävä maadoitettuun pistorasiaan jonka maadoituksen tulee olla kunnossa.

1. Tarkista että virta on kytketty virtakytkimestä. Paina ohjauspaneelin näppäintä ON/OFF tai POWER SAVE niin että näyttöön tulee päivämäärä.
    2. Muuta nestekidenäytön kontrastiasetusta.
      Lisätietoja vastaavalta UKK-sivulta "Miten muutan nestekidenäytön kirkkautta ja kontrastia?".
    3. Jos näytössä ei näy mitään, koeta toisen huoneen sähköpistorasiaa varmistaen ensin että se toimii.
    4. Jos näytössä ei näy mitään, laitteessa voi olla vikaa. Ota yhteyttä Brother-huoltoon.

3. Jos vapaaääntä ei kuulu, kokeile toista seinärasiaa. Jos se ei auta, seinärasiassa tai puhelinverkossa on ongelma. Ota yhteyttä VoIP-yhteydentarjoajaan.
    Jos vapaaääni kuuluu, jatka kohdasta 4.

4. Tarkista että Brotherin vastaustila on asetettu oikein. Vastaustila määräytyy sen mukaan mitä palveluja puhelinlinjalla on käytössä.

Onko käytössä eritelty soitto? Ks vaihe A
    Onko Brother liitetty omaan faxlinjaan? Ks vaihe B
    Käytetäänkö linjalla ulkoista puhelinvastaajaa? Ks vaihe D
    Käytetäänkö linjalla äänipostipalvelua? Ks vaihe E
    Onko sinulla yhteinen linja Brother-faksille ja puhelimelle? Ks vaihe C

A. Eritelty soitto:

Eritelty soitto tarkoittaa toimintoa jossa samaan puhelinlinjaan yhdistyy useampia puhelinnumeroita. Se mihin numeroon soittaja on soittanut näkyy/kuuluu teillä siten että puhelin soi erilaisella jaksotuksella. Tarkoituksena on ilmoittaa asiakkaille että yksi numeroista on puheluja ja toinen fakseja varten. Brother ei tue eriteltyä soittoa Suomessa.

Eritelty soitto toimii vasta kun puhelinyhtiöltä tilataan maksullinen lisäpalvelu, jota markkinoidaan mm. nimellä Pluspalvelu.

Eriteltyä soittoa käytettäessä asetetulla tavalla soiviin puheluihin vastataan automaattisesti. Vastaanottotila on manuaalivastaanotto ja sitä ei voi muuttaa. Laite ei vastaa puhelimeen kun joku soittaa puheluja varten tarkoitettuun puhelinnumeroon.

Jatka kohdasta 5.
    B. Brother on liitetty omaan faxlinjaan (Vain Fax-tila):
    Tällä asetuksella Brother vastaa automaattisesti kaikkiin puheluihin. Voit soittaa ulospäin mutta et voi vastata sisään tuleviin puheluihin.

Se miten monen soiton jälkeen Brother vastaa puhelimeen määrätään asetuksella Soittoviive, asetuksen oletusarvo on 4 soittoa.

Brotherin soittoviiveasetusta muutetaan seuraavasti:

1. Paina Menu ja valitse Fax => Vastaanottoas. (Setup Receive) => Soittokerrat (Ring Delay).
    2. Valitse miten monen soiton jälkeen Brother vastaa puhelimeen (0 - 4). (Jos valitset 0, Brotherin kaiutin ei soi ollenkaan, mahdollinen rinnakkaispuhelin soi lyhyesti)
    3. Paina OK. (Kosketusnäyttömalleissa ei tarvitse painaa.)
    4. Paina Stop/Exit.

Brother asetetaan faxvastaanottotilaan seuraavasti:

1. Paina Menu ja valitse Perusasetukset (Initial Setup) => Vastaanottotila (Receive Mode) => Vain Fax (Fax Only).
    2. Paina OK. (Kosketusnäyttömalleissa ei tarvitse painaa.)
    3. Paina Stop/Exit. Näytössä lukee Fax.

Jatka kohdasta 5.
    C. Minulla on yhteinen linja fakseille ja puheluille (F/P, Fax/Puh-tila):

Jos olet tilannut puhelinlaitokselta puhelinvastaajapalvelun samaan numeroon johon Brother on liitetty, silloin puhelinvastaaja estää Brotheria ottamasta fakseja vastaan. Puhelimen soidessa Brotherin soittoviiveasetuksesta riippuen joko Brother vastaa siihen, jolloin puhelinvastaajaan ei mene yhtään viestiä, tai puhelinvastaaja vastaa jolloin faksiviestit eivät tule perille. Vastaanottotilan Fax/Puh-käyttö ei auta asiaa. Silloin jatka kohdasta E. Jos samalla linjalla on ulkoinen puhelinvastaaja, jatka kohdasta D.

FAX/PUH-tilassa Brother siirtää puhelun faksille kun F/P Soiton Pituus (F/T Ring Time)-asetuksessa annettu aika on kulunut. Brother vastaa puhelimeen automaattisesti puhelimen soidessa (jos et itse vastaa ensin). Soittoviive eli miten monta kertaa puhelin saa soida ennenkuin Brother vastaa siihen valitaan asetuksella Soittokerrat. Jos laite havaitsee faksin kutsuäänen, se aloittaa vastaanoton. Jos faksia ei havaita, laite soittaa omaa kaiutintaan, josta tiedät mennä vastaamaan puhelimeen.

Jos vastaat välipistokkeen päälle kytkettyyn ulkoiseen puhelimeen ennen kuin Brother ehtii vastata ja huomaat että tulossa on faksi (kuulet faksin kutsuäänen tai hiljaisuutta), voit käynnistää faksivastaanoton painamalla Mono Start tai Color Start. Silloin Brother aloittaa faxvastaanoton. Jos vastasit rinnakkaispuhelimeen, ennen kuin Brother ehtii vastata ja huomaat että tulossa on faksi, voit käynnistää faksivastaanoton antamalla Kaukokäynnistyskoodin (*51) puhelimen näppäimistöltä. Sen kuultuaan Brother aloittaa faxvastaanoton ja voit sulkea puhelimen.

Brotherin soittoviiveasetusta muutetaan seuraavasti:

1. Paina Menu ja valitse Fax => Vastaanottoas. (Setup Receive) => Soittokerrat (Ring Delay).
    2. Valitse miten monen soiton jälkeen Brother vastaa puhelimeen (0 - 4). (Jos valitset 0, Brotherin kaiutin ei soi ollenkaan, mahdollinen rinnakkaispuhelin soi lyhyesti.)
    3. Paina OK. (Kosketusnäyttömalleissa ei tarvitse painaa.)
    4. Paina Stop/Exit.

F/P Soiton Pituus muutetaan seuraavasti:

1. Paina Menu ja valitse Fax => Vastaanottoas. (Setup Receive) => F/P Soiton Pituus (F/T Ring Time).
    2. Valitse aika miten pitkään Brother odottaa sinua vastaamaan puhelimeen.
    3. Paina OK. (Kosketusnäyttömalleissa ei tarvitse painaa.) )
    4. Paina Stop/Exit.

Vastaanottotila Fax/Puh valitaan seuraavasti:
    1. Paina Menu ja valitse Perusasetukset (Initial Setup) => Vastaanottotila (Receive Mode) => Fax/Puh (Fax/Tel).
    2. Paina OK. (Kosketusnäyttömalleissa ei tarvitse painaa.)
    3. Paina Stop/Exit. Näytössä lukee F/P.

Jatka kohdasta 5.
    D. Linjalla on ulkoinen puhelinvastaaja (Puhvast-tila):
    Ulkoinen puhelinvastaaja kytketään samaan puhelinjohtoon kuin Brother ja se vastaa puhelimeen sen soidessa. Kun vastaaja pitää linjaa auki, Brother kuuntelee linjalla kuuluvia ääniä. Jos Brother havaitsee faksin kutsuäänen, se aloittaa faksivastaanoton. Jos Brother ei havaitse faksin kutsuääntä, se pysyy hiljaa ja antaa soittajan jättää viestin puhelinvastaajaan.

Ulkoinen puhelinvastaaja kytketään Brotherin välipistokkeen päälle.

Brother suosittelee että puhelinvastaaja vastaisi puhelimeen 4 soiton jälkeen.

Jos faksivastaanotossa puhelinvastaajan kanssa on ongelmia, yritä käyttää asetusta 2 tai 3 soittoa. Faksilähetyksen alussa faksi lähettää kutsuääniä noin 35 sekunnin ajan. Jos vastauksen saaminen toisesta päästä vie liikaa aikaa, silloin lähettävä laite voi lopettaa koska se ei saa vastausta tiettyyn aikaan mennessä. Jos puhelinvastaajalta kuluu liian paljon aikaa vastaamiseen, lähettävä laite voi kyllästyä ja lopettaa kesken.

Brother suosittelee että puhelinvastaajan viestin pituus olisi alle 20 sekuntia ja alussa on 5 sekunnin tauko ennen viestiä. Viestin loppuun voit lisätä ohjeen kaukokäynnistyskoodin käytöstä. Esim: "Jätä viesti äänimerkin jälkeen tai lähetä fax painamalla *51 ja Start."

Brother suosittelee 5 sekunnin taukoa ennen viestiä koska viestin ääni voi estää faksin kutsuääniä kuulumasta. Käytä taukoa jos faksivastaanotossa puhelinvastaajan kanssa on ongelmia.

Vastaanottotila Puhelinvastaaja valitaan seuraavasti:

1. Paina Menu ja valitse Perusasetukset (Initial Setup) => Vastaanottotila (Receive Mode) => Puhelinvastaaja (External Tad).
    2. Paina OK. (Kosketusnäyttömalleissa ei tarvitse painaa.)
    3. Paina Stop/Exit. Näytössä lukee TAD.

Jatka kohdasta 5.
    E. Puhelinvastaajapalvelun käyttö samalla linjalla Brotherin kanssa:
    Jos olet tilannut puhelinlaitokselta puhelinvastaajapalvelun samaan numeroon johon Brother on liitetty, silloin puhelinvastaaja estää Brotheria ottamasta fakseja vastaan. Puhelimen soidessa Brotherin soittoviiveasetuksesta riippuen joko Brother vastaa siihen, jolloin puhelinvastaajaan ei mene yhtään viestiä, tai puhelinvastaaja vastaa jolloin faksiviestit eivät tule perille.

Miten vältät Brotherin ja vastaajapalvelun väliset konfliktit:

• Tilaa puhelinlaitokselta puhelinvastaajapalvelu ja nk. pluspalvelu jolloin saat samaan puhelinlinjaan useita puhelinnumeroita. Ilmoita yleisölle että sinulla on erikseen puhelin- ja faksinumero ja kytke Brother puhelinlinjaan. Siirrä puhelinnumeroon tulevat puhelut puhelinvastaajapalveluun ja aseta Brotherin soittoviive tarpeeksi suureksi ja vastaanottotilaksi Vain fax. Kun puhelinnumeroosi soitetaan, Brotherin puhelin soi pari kertaa jolloin Brother ei ehdi vastata puhelimeen ennenkuin puhelu ohjautuu puhelinvastaajapalveluun. Kun sinulle lähetetään faksia ilmoittamaasi faksinumeroon, puhelu jää Brotheriin joka vastaa puhelimeen ja ottaa faksin vastaan.

• Vaihda Brotheriin vastaanottotilaksi "Manuaalinen", jolloin se ei koskaan vastaa puhelimeen automaattisesti. Manuaalitilassa puhelut menevät puhelinvastaajapalveluun jos et käynnistä vastaanottoa Brotherissa käyttäen kaukokäynnistyskoodia *51. Jos et vastaa puhelimeen puhelu menee vastaajapalveluun.

Vastaanottotila Manuaalinen valitaan seuraavasti:

1. Paina Menu ja valitse Perusasetukset (Initial Setup) => Vastaanottotila (Receive Mode) => Manual.
      2. Paina OK. (Kosketusnäyttömalleissa ei tarvitse painaa.)
      3. Paina Stop/Exit. Näytössä lukee MAN.

Jatka kohdasta 5.
  5. Tee jompikumpi:
    • Jos muutit vastaanottotilaa, ota yhteyttä avustajaan ja pyydä lähettämään faksi.

• Jos et muuttanut vastaanottotilaa jatka kohdasta 6.

6. Brotherin fakseissa ei ole suoraa tukea VoIP (Voice Over Internet Protocol)-tyyppisille puhelinyhteyksille, mutta tietyissä malleissa on asetus Yhteensopivuus ("Compatibility") jolla voidaan säätää puhelinyhteyden ominaisuuksia siten että faksiliikenne toimii paremmin VoIP-yhteyksillä. Muuttamalla asetus arvoon "Perus" tiedonsiirtonopeutta lasketaan.

Toimi seuraavasti:

1. Paina Menu-näppäintä, Fax, => Muut asetukset (Miscellaneous) => Yhteensopivuus (Compatibility) => Perus (Basic (for VoIP)).
    2. Paina OK. (Kosketusnäyttömalleissa ei tarvitse painaa.)
    3. Paina Stop/Exit.

Yhteensopivuus-asetuksella Perus virheenkorjaus (ECM, Error Correction Mode) toimii vain värifaksien lähetyksessä.

Lisäksi verkossa on useita asetuksia jotka vaikuttavat verkon kykyyn tukea faksiliikenneyhteyksiä.

• Tarkista että tiedostolataus ei ole käynnissä. Tavallisesti VoIP-yhteys ja tietokoneen nettiyhteys eivät ole mitenkään tekemisissä toistensa kanssa. Tietoverkon kapasiteetti on kuitenkin rajallinen ja TCP/IP-verkkojen ominaisuuksiin kuuluu se että se hukkaa ylikuormitustilanteessa paketteja ja hukkuneet paketit häiritsevät pahasti faksiyhteyttä, mutta eivät puheyhteyttä. Jos tietokoneeseen ladataan tiedostoa netistä faksilähetyksen aikana se voi käyttää kaiken kaistaleveyden jolloin faksiyhteys menee poikki.

• Yritä lähettää faksi kun verkossa on vähän liikennettä. Jos faksin VoIP-yhteys kulkee internetin kautta silloin ongelmat lisääntyvät. Vertaa tilannetta nettisivuun jota käyt katsomassa usein. Useimmiten sivu tulee nopeasti ruudulle mutta joskus se latautuu hitaasti ja joskus saat vain virheilmoituksen. Tämä aiheutuu ylikuormituksesta joka hidastaa sekä nettisivujen lataamista että faksiliikennettä. Paketit tulevat perille mutta koska faksi sietää huonosti viivettä faksiyhteys katkeaa helposti.

• Faksiliikennettä ei voi hoitaa puheluille tarkoitetuilla VoIP-yhteyksillä. Ota yhteyttä palveluntarjoajaan ja pyydä muuttamaan linjan asetuksia.

Jos kysymykseesi ei vastattu, oletko tarkistanut muut usein kysytyt kysymykset?

Oletko tarkistanut käyttöohjeet?

Jos tarvitset lisäapua, ota yhteys Brotherin asiakaspalveluun:

Aiheeseen liittyvät mallit

MFC-295CN, MFC-J410, MFC-J430W, MFC-J5910DW, MFC-J615W, MFC-J625DW, MFC-J6510DW, MFC-J6710DW, MFC-J6910DW