MFC-J430W

Käytössä on VoIP-linja (Voice over Internet Protocol) ja faksien lähetys ei toimi. Mitä tehdä?

Brotherin fakseissa ei ole suoraa tukea VoIP (Voice Over Internet Protocol)-tyyppisille puhelinyhteyksille, mutta jos ongelmat rajoittuvat vain faksin lähetykseen, silloin todennäköisesti vika ei ole VoIP-linjassa. Tarkista ensin puhelinjohdon kytkentä, paperinsyötön toiminta, näytössä olevat virheilmoitukset jne. ennen kuin alat tehdä muutoksia VoIP-palveluun.

1. Tarkista kuuleeko Brother vapaaäänen. Lisätietoja UKKsta "Kuinka tarkistan havaitseeko Brother vapaaäänen?".

- Jos vapaaääni kuuluu, jatka kohdasta 4.

- Jos vapaaääni ei kuulu, tarkista että puhelinjohto on liitetty Brotherissa liittimeen jossa lukee LINE ja se menee suoraan seinäpistorasiaan. Tarkista että johto on hyvin kiinni molemmissa päissä ja että käytät Brotherin puhelinjohtoa. Jos vapaaääni ei vieläkään kuulu, jatka kohdasta 2.

Jos puhelinlinja on VoIP-tyyppinen (Voice Over Internet Protocol) silloin täytyy olla myös liitäntälaite jolla IP-verkko ja vain valintaiseen puhelinverkkoon liitettävä Brother-faksi voidaan yhdistää toisiinsa. Huomaa että liitäntälaatikossa voi olla useita eri liittimiä eri laitteille (faksi, modeemi, puhelin, ym) ja faksi on liitettävä nimenomaan sille tarkoitettuun liittimeen. Puhelinjohto on siitä huolimatta liitettävä Brotherissa liittimeen jossa lukee LINE.

2. Tarkista että näytössä näkyy päivämäärä ja kellonaika.

- Jos näytössä näkyy päivämäärä ja kellonaika, jatka kohdasta 3.

- Jos näytössä on virheilmoitus (esim. Paperi loppu), katso UKK:sta miten po. virheilmoituksen tullessa toimitaan.

- Jos näytössä ei näy mitään, toimi seuraavasti:

1. Tarkista että sähköjohto on kiinni pistorasiassa. Jos sähköjohto on liitetty ylijännitesuojaan tai kytkimellä varustettuun jatkopistorasiaan, irroita johto ja kytke se suoraan seinäpistorasiaan.

Brother suosittelee ylijännitesuojan käyttöä laitteen yhteydessä. Paras ylijännitesuoja on sellainen joka liitetään sekä puhelinjohtoon että sähköjohtoon ja se johtaa molemmista tulevat ylijännitteet sähköverkon maahan. Ylijännitesuoja on siis liitettävä maadoitettuun pistorasiaan jonka maadoituksen tulee olla kunnossa.

1. Tarkista että virta on päällä. Paina ohjauspaneelin näppäintä ON/OFF tai POWER SAVE niin että näyttöön tulee päivämäärä. Jos Brother on sammutettu näytössä ei näy mitään.
    2. Säädä Brotherin nestekidenäytön kontrastia.
      Lisätietoja UKK-sivulta "En pysty lukemaan Brotherin nestekidenäytön tekstiä. Miten säädetään nestekidenäytön kirkkautta ja kontrastia? ".
    3. Jos näytössä ei vieläkään näy mitään, tarkista tuleeko seinäkoskettimeen sähköä tai koeta toisella (toimivalla) pistorasialla.
    4. Jos näytössä ei vieläkään näy mitään, laitteessa voi olla vikaa. Ota yhteyttä Brother-huoltoon.

3. Jos vapaaääntä ei kuulu, seinärasiassa tai puhelinverkossa on ongelma. Ota yhteyttä VoIP-yhteydentarjoajaan.
    Jos vapaaääni kuuluu, jatka kohdasta 4.

4. Lähetä testifaksi valotustasolta tarkasti allaolevien ohjeiden mukaan.

*Jos Brotherissa on automaattinen dokumentinsyöttölaite (ADS), voit lähettää faksin myös syöttölaitteesta. Katso "Lähetys dokumentinsyöttölaitteella".

1. Laite on FAX-tilassa (Fax-näppäimen vihreä valo palaa). Jos ei ole, paina näppäintä niin että valo syttyy.
    2. Jos Brotherissa on automaattinen dokumentinsyöttölaite, tarkista että se on tyhjä.
    3. Nosta dokumenttikansi ylös ja aseta lähetettävä paperi tason vasempaan ylänurkkaan kuvapuoli alaspäin tason reunoissa olevien ohjausviivojen mukaan.
    4. Sulje  dokumenttikansi.
    5. Anna faxnumero käyttäen numeronäppäimistöä tai numeromuistia.
      *Jos Brotherissa on pikavalintamuisti, voit käyttää myös pikavalintanäppäimiä.
    6. Paina Black (Mono) Start tai Color (Colour) Start.
      • Jos painoit Black (Mono) Start, laite skannaa ensimmäisen sivun. Jatka kohdasta g.
      • Jos painoit Color (Colour) Start, laite lähettää sivun.
    7. Tee jompikumpi:
      • Jos lähetät yhden sivun, valitse Ei (tai paina Black (Mono) Start). laite lähettää sivun.
      • Jos lähetät useita sivuja, valitse Kyllä ja jatka kohdasta h.
    8. Nosta dokumenttikansi ylös ja aseta seuraava lähetettävä sivu tason vasempaan ylänurkkaan kuvapuoli alaspäin.
      Paina OK. (Kosketusnäyttömalleissa paina Black (Mono) Start.) Brother skannaa seuraavan sivun. (Toista kohdat g ja h jokaiselle sivulle.) Kun kaikki dokumentit on skannattu paina Black (Mono) Start ja Brother valitsee numeron.

<Lähetys dokumentinsyöttölaitteella (ei kaikissa malleissa)>
    1. Laite on FAX-tilassa (Fax-näppäimen vihreä valo palaa). Jos ei ole, paina näppäintä niin että valo syttyy.
    2. Ennen kuin asetat sivut dokumentinsyöttölaitteeseen, tarkista että näytössä on päivämäärä ja kellonaika.
    3. Aseta sivut  dokumentinsyöttölaitteeseen. Näyttöön pitää tulla teksti Ark.syö.l.valm. ("ADF Ready") ja sitten faksilähetysvalinnat.
      HUOM: Näytön teksti Ark.syö.l.valm näkyy muutaman sekunnin ja sitten näyttöön tulevat faksilähetysvalinnat.
      Jos näyttöön tulee teksti Ark.syö.l.valm, jatka kohdasta e. Jos näytössä on edelleen päivämäärä ja kellonaika, jatka kohdasta d.
    4. Jos näytössä on edelleen päivämäärä ja kellonaika, tarkista että dokumentin leveys on välillä 147 - 216 mm ja pituus 147 - 431 mm. Jos dokumentin leveys on alle 147 mm, dokumentin tunnistin ei "huomaa" että syöttölaitteessa on paperi jolloin lähetys ei onnistu. Dokumentin täytyy olla tarpeeksi leveä jotta se peittää tunnistimen. Käytä leveämpää paperia. Jos paperi on mitoiltaan tarpeeksi iso, tunnistin ei toimi. Ota yhteyttä Brother-huoltoon. Jos näyttöön tulee teksti Ark.syö.l.valm, jatka kohdasta e.
    5. Anna faxnumero käyttäen numeronäppäimistöä tai numeromuistia.
      *Jos Brotherissa on pikavalintamuisti, voit käyttää myös pikavalintanäppäimiä.
    6. Paina Black (Mono) Start tai Color (Colour) Start.

Jos ongelma ei poistu, jatka kohdasta 5.

• Jos lisäät puhelinnumeroon muita numeroita kuten ulkolinjatunnuksen (0 tai 9) ym. ja numeroiden välillä täytyy pitää tauko, paina näissä kohdissa Redial/Pause-näppäintä. Yksi Redial/Pause-näppäimen painallus lisää numeroon 3.5 sekunnin tauon. Voit pidentää taukoa painamalla Redial/Pause-näppäintä niin monta kertaa kuin tarvitaan.

• Kun lähetät manuaalisesti, odota että kuulet kaiuttimesta vapaaäänen ennen kuin painat Black (Mono) Start tai Color (Colour) Start.

• Jos ongelmia on vain lähetettäessä tiettyyn faxnumeroon, tarkista että numero on todella faxkoneen numero.

5. Brotherin fakseissa ei ole suoraa tukea VoIP (Voice Over Internet Protocol)-tyyppisille puhelinyhteyksille, mutta tietyissä malleissa on asetus Yhteensopivuus ("Compatibility") jolla voidaan säätää puhelinyhteyden ominaisuuksia siten että faksiliikenne toimii paremmin VoIP-yhteyksillä. Muuttamalla asetus arvoon "Perus" tiedonsiirtonopeutta lasketaan.

Toimi seuraavasti:
    1. Paina Menu ja valitse Perusasetukset (Initial Setup) =>Yhteensopivuus (Compatibility) =>Perus (Basic(for VoIP)).
    2. Paina OK. (Ei tarvitse painaa kosketusnäyttömalleissa.)
    3. Paina Stop/Exit.

Käytettäessä Yhteensopivuus-asetusta "Perus" virheenkorjaus (ECM, Error Correction Mode) on käytössä vain värifaksien lähetyksessä.

Faksiliikenne on tiedonsiirtoverkon kannalta tarkkaa ajoitusta vaativa interaktiivinen sovellus jollaisia IP-verkot tukevat huonosti jos verkossa on paljon liikennettä. VoIP-palveluun vaikuttavat useat verkon asetukset.

• Tarkista että tiedostolataus ei ole käynnissä. Tavallisesti VoIP-yhteys ja tietokoneen nettiyhteys eivät ole mitenkään tekemisissä toistensa kanssa. Tietoverkon kapasiteetti on kuitenkin rajallinen ja TCP/IP-verkkojen ominaisuuksiin kuuluu se että se hukkaa ylikuormitustilanteessa paketteja ja hukkuneet paketit häiritsevät pahasti faksiyhteyttä, mutta eivät puheyhteyttä. Jos tietokoneeseen ladataan tiedostoa netistä faksilähetyksen aikana se voi käyttää kaiken kaistaleveyden jolloin faksiyhteys menee poikki.

• Yritä lähettää faksi kun verkossa on vähän liikennettä. Jos faksin VoIP-yhteys kulkee internetin kautta silloin ongelmat lisääntyvät. Vertaa tilannetta nettisivuun jota käyt katsomassa usein. Useimmiten sivu tulee nopeasti ruudulle mutta joskus se latautuu hitaasti ja joskus saat vain virheilmoituksen. Tämä aiheutuu ylikuormituksesta joka hidastaa sekä nettisivujen lataamista että faksiliikennettä. Paketit tulevat perille mutta koska faksi sietää huonosti viivettä faksiyhteys katkeaa helposti.

• Faksiliikennettä ei voi hoitaa puheluille tarkoitetuilla VoIP-yhteyksillä. Ota yhteyttä palveluntarjoajaan ja pyydä muuttamaan linjan asetuksia. Jos yhteys kulkee yksityisessä tietoverkossa verkko kannattaa mitoittaa niin että kapasiteetti riittää kaikkiin tarpeisiin..

Jos ongelmat jatkuvat ota yhteyttä VoIP-palveluntarjoajaan.

Jos kysymykseesi ei vastattu, oletko tarkistanut muut usein kysytyt kysymykset?

Oletko tarkistanut käyttöohjeet?

Jos tarvitset lisäapua, ota yhteys Brotherin asiakaspalveluun:

Aiheeseen liittyvät mallit

MFC-295CN, MFC-J410, MFC-J430W, MFC-J5910DW, MFC-J615W, MFC-J625DW, MFC-J6510DW, MFC-J6710DW, MFC-J6910DW