MFC-465CN

Käytössä on VoIP-linja (Voice Over Internet Protocol) ja faksien lähetys ei toimi. Mitä tehdä?

Brotherin fakseissa ei ole suoraa tukea VoIP (Voice Over Internet Protocol)-tyyppisille puhelinyhteyksille, mutta jos ongelmat rajoittuvat vain faksin lähetykseen, silloin todennäköisesti vika ei ole VoIP-linjassa. Tarkista ensin puhelinjohdon kytkentä, paperinsyötön toiminta, näytössä olevat virheilmoitukset jne. ennen kuin alat tehdä muutoksia VoIP-palveluun.

1. Tarkista kuuleeko Brother vapaaäänen. Lisätietoja UKKsta, "Kuinka tarkistan havaitseeko Brother vapaaäänen?".

- Jos vapaaääni kuuluu, jatka kohdasta 4.

- Jos vapaaääni ei kuulu, tarkista että puhelinjohto on liitetty Brotherissa liittimeen jossa lukee LINE ja se menee suoraan seinäpistorasiaan. Tarkista että johto on hyvin kiinni molemmissa päissä ja että käytät Brotherin puhelinjohtoa. Jos vapaaääni ei kuulu, jatka kohdasta 2.

VoIP -tyyppisillä puhelinyhteyksillä Brotherin puhelinjohdon välipistokkeen ja seinäpistorasian välissä on usein jakaja tai muiden laitteiden välipistokkeita. Poista kaikki ylimääräiset laitteet ja liitä puhelinjohto suoraan seinäpistorasiaan ja Brotherissa liittimeen jossa lukee LINE. Näin voidaan määritellä onko ongelma puhelinverkon puolella tai Brotherissa.

2. Tarkista että näytössä näkyy päivämäärä ja kellonaika.

- Jos näytössä näkyy päivämäärä ja kellonaika, jatka kohdasta 3.

- Jos näytössä on virheilmoitus (kuten väri loppu tai paperi juuttui), katso UKK:sta miten po. virheilmoituksen tullessa toimitaan.

- Jos näytössä ei näy mitään:

1. Tarkista että verkkojohto on kiinni pistorasiassa. Jos käytät jatkojohtoa kytke verkkojohto suoraan seinäpistorasiaan. Jos sähköjohto on liitetty ylijännitesuojaan tai kytkimellä varustettuun jatkopistorasiaan, irroita johto ja kytke se suoraan seinäpistorasiaan. Näin voidaan määritellä onko ongelma johdossa tai Brotherissa.

Brother suosittelee ylijännitesuojan käyttöä laitteen yhteydessä. Paras ylijännitesuoja liitetään sekä puhelinjohtoon että sähköjohtoon ja se johtaa molemmista tulevat ylijännitteet sähköverkon maahan. Ylijännitesuoja on siis liitettävä maadoitettuun pistorasiaan jonka maadoituksen tulee olla kunnossa.

1. Tarkista että virta on kytketty virtakytkimestä. Paina ohjauspaneelin näppäintä ON/OFF tai POWER SAVE niin että näyttöön tulee päivämäärä.
    2. Muuta nestekidenäytön kontrastiasetusta:
      1. Paina Menu ja valitse Yleiset aset. (General Setup) => Näytön aset. (LCD Settings) => Kontrasti (LCD Contrast).
      2. Valitse kontrasti.
      3. Paina OK. (Kosketusnäyttömalleissa ei tarvitse painaa.)
      4. Paina Stop/Exit.
    3. Jos näytössä ei näy mitään, koeta toisen huoneen sähköpistorasiaa varmistaen ensin että se toimii.
    4. Jos näytössä ei näy mitään, laitteessa voi olla vikaa. Ota yhteyttä Brother-huoltoon.

3. Jos vapaaääntä ei kuulu, kokeile toista seinärasiaa. Jos se ei auta, seinärasiassa tai puhelinverkossa on ongelma. Ota yhteyttä puhelinyhtiöön.
    Jos vapaaääni kuuluu, jatka kohdasta 4.

4. Lähetä faksi valotustasolta.

*Jos Brotherissa on automaattinen dokumentinsyöttölaite, sitä voi myös käyttää lähettämiseen. Ks. alla "Lähetä faksi automaattisesta dokumentinsyöttölaitteesta".

1. Ohjauspaneelin näppäimessä Fax palaa valo.
    2. Jos Brotherissa on automaattinen dokumentinsyöttölaite, tarkista että se on tyhjä.
    3. Nosta dokumenttikansi ja aseta lähetettävä paperi valotustasolle vasempaan ylänurkkaan kuvapuoli alaspäin.
    4. Sulje dokumenttikansi.
    5. Valitse faxnumero numeronäppäimistöltä.
      *Jos pikavalintamuisti on käytössä, voit valita faxnumeron myös pikavalintanäppäimellä.
    6. Paina Black (Mono) Start tai Color (Colour) Start.
      • Jos painoit Black (Mono) Start, skannataan ensimmäinen sivu. Jatka kohdasta g.
      • Jos painoit Color (Colour) Start, lähetys alkaa.
    7. Tee jompikumpi:
      • Jos lähetät vain yhden sivun, paina No (tai paina Black (Mono) Start). Lähetys alkaa.
      • Jos lähetät useita sivuja, paina Yes ja jatka kohdasta h.
    8. Nosta valotustason kansi, poista ensimmäinen sivu ja aseta toinen sivu tasolle. Paina OK. (Kosketusnäyttömalleissa paina Black (Mono) Start.)  Brother skannaa toisen sivun. (Tee tämä jokaiselle sivulle.) Kun kaikki sivut on skannattu paina Black (Mono) Start ja laite valitsee numeron.

<Lähetä faksi automaattisesta dokumentinsyöttölaitteesta>
    1. Ohjauspaneelin näppäimessä Fax palaa valo.
    2. Ennen kuin asetat dokumentteja automaattiseen dokumentinsyöttölaitteeseen, tarkista että näytössä näkyy päivämäärä ja kellonaika.
    3. Aseta dokumentit automaattiseen dokumentinsyöttölaitteeseen ja katso että näyttöön tulee viesti ADS valmis ja Anna faxnumero ("Enter Fax No.").
      HUOM: Viesti ADS Valmis näkyy vain hetken ennen muita tekstejä.
      Jos viesti näkyy, jatka kohdasta e. Jos näytössä näkyy edelleen päivämäärä ja kellonaika, jatka kohdasta d.
    4. Jos näytössä näkyy edelleen päivämäärä ja kellonaika, tarkista että dokumentin mitat ovat: leveys 29,7 ... 21,6 cm ja pituus 14,7 .... 43 cm.  Jos leveys on alle 14,7 cm tunnistimet eivät havaitse näin kapeaa paperia ja fakslähetys ei onnistu. Lähetettävän sivun täytyy olla tarpeeksi leveä jotta se tunnistettaisiin sivuksi.  Käytä leveämpää paperia.  Jos sivun leveys on vaatimusten mukainen ja näytössä näkyy edelleen päivämäärä ja kellonaika silloin tunnistimessa voi olla vikaa. Ota yhteyttä Brotherin huoltoon. Jos viesti näkyy, jatka kohdasta  e.
    5. Valitse faxnumero numeronäppäimistöltä tai pikavalintanäppäimellä.
      *Jos pikavalintamuisti on käytössä, voit valita faxnumeron myös pikavalintanäppäimellä.
    6. Paina Black (Mono) Start tai Color (Colour) Start.

Jos ongelma jatkuu, jatka kohdasta 5.

• Jos puhelinnumero koostuu useasta osasta, kuten ulkolinjan valitsevasta numerosta 9, joiden välissä on pidettävä tauko, silloin paina tauon kohdalla Redial/Pause-näppäintä.  Redial/Pause lisää numeroon 3.5 sekunnin mittaisen tauon. Voit pidentää taukoa painamalla Redial/Pause tauon kohdalla useampia kertoja.

• Kun faksi lähetetään manuaalisesti, odota että kuulet vastaanottavan faksin vastaavan ennen kuin painat Black (Mono) Start tai Color (Colour) Start.

• Jos ongelmia on vain lähetettäessä faksi tiettyyn numeroon tarkista että käytössä on oikea faxnumero ja lähetät oikeaan numeroon.

5. Tietyissä Brother-malleissa on erityinen asetus nimeltä Yhteensopivuus VoIP-linjakäyttöä varten. Käytettäessä Yhteensopivuus-asetusta Perus virheenkorjaustoiminto (ECM, Error Correction Mode) on pois käytöstä ja tiedonsiirtonopeutta lasketaan.

Toimi seuraavasti:
    1. Paina ohjauspaneelin näppäintä Menu => Fax => Muut asetukset (Miscellaneous) => Yhteensopivuus (Compatibility) => Perus (Basic (for VoIP)).
    2. Paina OK. (Kosketusnäyttömalleissa ei tarvitse painaa.)
    3. Paina Stop/Exit.

Yhteensopivuus-asetuksella Perus virheenkorjaustoiminto (ECM, Error Correction Mode) on käytössä vain värifaxlähetyksessä.

Brother ei tue VoIP-linjojen käyttämiä erikoistoimintoja mutta verkossa on useita asetuksia jotka vaikuttavat verkon kykyyn tukea faksiliikenneyhteyksiä.

• Tarkista että tiedostolataus ei ole käynnissä. Tavallisesti VoIP-yhteys ja tietokoneen nettiyhteys eivät ole mitenkään tekemisissä toistensa kanssa. Tietoverkon kapasiteetti on kuitenkin rajallinen ja TCP/IP-verkkojen ominaisuuksiin kuuluu se että se hukkaa ylikuormitustilanteessa paketteja ja hukkuneet paketit häiritsevät pahasti faksiyhteyttä, mutta eivät puheyhteyttä. Jos tietokoneeseen ladataan tiedostoa netistä faksilähetyksen aikana se voi käyttää kaiken kaistaleveyden jolloin faksiyhteys menee poikki.

• Yritä lähettää faksi kun verkossa on vähän liikennettä. Jos faksin VoIP-yhteys kulkee internetin kautta silloin ongelmat lisääntyvät. Vertaa tilannetta nettisivuun jota käyt katsomassa usein. Useimmiten sivu tulee nopeasti ruudulle mutta joskus se latautuu hitaasti ja joskus saat vain virheilmoituksen. Tämä aiheutuu ylikuormituksesta joka hidastaa sekä nettisivujen lataamista että faksiliikennettä. Paketit tulevat perille mutta koska faksi sietää huonosti viivettä faksiyhteys katkeaa helposti.

• Faksiliikennettä ei voi hoitaa puheluille tarkoitetuilla VoIP-yhteyksillä. Ota yhteyttä palveluntarjoajaan ja pyydä muuttamaan linjan asetuksia.

Jos ongelmat jatkuvat nimenomaan faxlähetyksessä, ota yhteyttä VoIP-palvelun tarjoajaan.

Jos kysymykseesi ei vastattu, oletko tarkistanut muut usein kysytyt kysymykset?

Oletko tarkistanut käyttöohjeet?

Jos tarvitset lisäapua, ota yhteys Brotherin asiakaspalveluun:

Aiheeseen liittyvät mallit

MFC-240C, MFC-250C, MFC-260C, MFC-290C, MFC-440CN, MFC-465CN, MFC-490CW, MFC-5860CN, MFC-5890CN, MFC-5895CW, MFC-6490CW, MFC-6890CDW, MFC-820CW, MFC-845CW, MFC-885CW, MFC-990CW